Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vapo

Turvetta.
Kiistakapulat. Turpeen energiakäyttö on suostrategian avainkysymys.Vapo

Kiistakapulat. Turpeen energiakäyttö on suostrategian avainkysymys.

Suokiista koskee jopa kolmasosaa Suomesta

24.8.2010 11.34

Lasse Leipola

Kansallisen suo-ohjelman valmistelu on loppusuoralla. Suo- ja turvemaita koskeva strategia koskee peräti kolmannesta Suomen pinta-alasta.

Asiaa pohditaan muun muassa tänään tiistaina Helsingin Säätytalolla järjestettävässä seminaarissa.

Keskustelun ytimessä on oikean tasapainon löytäminen turpeen energiakäytön ja luonnonsuojelun väliltä. Turpeen hyödyntämistä on tuettu hallituksen energiaratkaisuissa muun muassa syöttötariffilla sekä matalalla verotuksella.

”Turpeen laajamittaisen käytön tukeminen on saanut kritiikkiä myös OECD:ltä ja kansainväliseltä energiajärjestöltä IEA:lta”, sanoo puheenjohtaja Risto Sulkava Suomen luonnonsuojeluliiton tiedotteessa.

Järjestö hämmästelee sitä, että turpeenkäytön kritiikki sivuutetaan.

”Viime vuosina Suomen turvepolitiikkaa ovat kritisoineet esimerkiksi Suomalainen Tiedeakatemia, hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC sekä kansainvälinen suotutkijoiden järjestö IMCG”, Sulkava luettelee.

Suomen luonnonsuojeluliitto vaatii paitsi turpeen energiakäytön lopettamista myös sitä, että vuoteen 2020 mennessä alkuperäisistä soista olisi suojeltu noin prosentti eli 100 000 hehtaaria. Järjestö toivoo, että soiden ennallistamisesta tehdään maanomistajien kannalta yhtä kannattavaa kuin ojittamisesta.

Kansallisen suostrategian on määrä valmistua syyskuun loppuun mennessä, minkä jälkeen valtioneuvosto tekee asiassa periaatepäätöksen.

luonnonsuojelu  turve  suot 


Lisää aiheesta:Viite