Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomalaisaktivisti kannustaa ilmastotekoihin kansallisella tasolla

8.12.2010 14.09

Noora Jussila

Cancúnissa laajalle levittyvää kokousaluetta ympäri ovat sukkuloineet jo viikon verran suomalaiset järjestöaktiivit Venla Virkamäki ja Kaisa Kosonen, jotka ovat ilmastoneuvottelujen tarkkailijoina osana Suomen delegaatiota.

Kuluneen vuoden aikana Kööpenhaminan ilmastokokouksen jälkeen on puhuttu paljon siitä, onko YK:n alainen prosessi sopiva ilmastoneuvotteluille. Greenpeacen ilmastopoliittisen neuvonantajan Kososen mielestä neuvottelufoorumin vaihtaminen ei auttaisi neuvottelujen edistymistä.

”Jos Cancúnin kokous epäonnistuu, niin neuvottelufoorumin vaihtaminen ei ratkaise mitään. Ilmastonmuutos on tullut jo G20 ja G8 foorumeille, mutta siellä tulee vastaan sama ongelma, eli maiden kansalliset intressit vastaan globaalit intressit”, Kosonen sanoo.

Ilmastoneuvotteluissa on vielä epäselvää, neuvotellaanko kohti yhtä kansainvälistä laillisesti sitovaa sopimusta, kahta sopimusta vai löyhemmin sitovia COP-päätöksiä. Kososen mukaan tämä mutkistaa asiakysymyksistä neuvottelemista.

Ilmastoneuvottelujen lopputuloksen sijaan hän kiinnittäisikin mieluummin huomiota siihen, mitä maat ovat jo kansallisella tasolla saaneet aikaan.

”Muutoksen pitää joka tapauksessa lähteä kansalliselta tasolta. On turha odottaa, että kansainvälisestä prosessista tulisi aina käskyt mitä pitää tehdä. Maiden pitää itse aktiivisesti tehdä ohjelmia ja suunnitelmia.”

Suomen luonnonsuojeluliiton ilmastovastaavan, Venla Virkamäen mukaan neuvottelujen henki on sinänsä ollut hyvä ja edistystä teknisissä asioissa on saatu aikaan.

Etukäteen näytti, että Cancúnissa saataisiin sovittua jo Kööpenhaminan sitoumukseen merkitystä ilmastorahastosta. Nyt neuvottelut sen osalta junnaavat kuitenkin paikallaan.

”Suurimmat huolet liittyvät siihen, kuka rahastoa hallinnoi ja keiden äänet siellä pääsevät kuuluviin. Päätös tästä olisi tärkeä luottamuksen rakentamisen kannalta”, Virkamäki sanoo.

ilmastoneuvottelut 
Viite