Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Ei pimeää kalaa. Juha Lindbergille on tärkeää, että kala on eettistä ja että sen alkuperä on tiedossa.Antti-Juhani Johansson

Ei pimeää kalaa. Juha Lindbergille on tärkeää, että kala on eettistä ja että sen alkuperä on tiedossa.

Suomalaiset syövät melko reiluja kaloja

29.3.2010 17.43

Lasse Leipola

Suomessa syödään keskimäärin eettisempää kalaa kuin muualla maailmassa, arvioi yritysvastuuta seuraava Finnwatch-järjestö tuoreessa Alkuperää kalastamassa -raportissaan.

Finnwatch kyseli 60 kala-alan yritykseltä hankintaketjusta ja periaatteista. Läheskään kaikki eivät vastanneet kyselyyn, mutta saatujen vastausten perusteella kalatukkurit ja -jalostajat käyttävät lähes poikkeuksetta kestävistä kannoista kalastettuja kaloja.

Kalan alkuperää kysyy lähes jokainen kyselyyn vastannut yritys, mutta vain harva pyytää tiedon paperilla. Muutama yritys ilmoitti suoraan, ettei voi olla aivan varma kalan alkuperästä ja laillisuudesta.

Helsingin kauppahallissa kalaa myyvä Juha Lindberg sanoo, että kalan alkuperä on aina selvitettävissä.

”Koskaan ei ole tullut vastaan tilannetta, jossa alkuperää ei saisi selville. Se, että minkä niminen kalastaja on juuri tämän kalan pyytänyt ei edes ole tärkeää, vaan se, onko kala eettinen ja sen saa aina selville. Se on sitten eri asia, kuinka paljon se kutakin yrittäjää kiinnostaa”, Lindberg sanoo.

Hänen mukaansa kalojen alkuperä on tärkeä tekijä myös asiakkaille.

”Se on ensimmäinen asia, mitä asiakkaat kysyvät. Onko kala tuoretta ja mistä se tulee? Heille tärkeintä ei kuitenkaan yleensä ole eettisyys vaan se, että kala on jostain läheltä, että se on lähiruokaa”, Lindberg sanoo.

Suomessa syödään noin 16 kiloa kalaa henkeä kohden. Vain noin kolmannes kalasta on kotimaista.

luonnonsuojelu  kuluttaja  ruoka  meri  kalastus 
Viite