Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

sxc

tuulivoimaa
Täältä tuulee. Erikoistutkija Matti Nurmian mukaan tuulimyllyt sopivat hyvin Perämerelle ja Merenkurkkuun.sxc

Täältä tuulee. Erikoistutkija Matti Nurmian mukaan tuulimyllyt sopivat hyvin Perämerelle ja Merenkurkkuun.

Suomalaistutkija kehitti tehokkaamman tuuliturbiinin ja puhtaamman hiilivoimalan

15.7.2010 13.09

Saija Räsänen

Erikoistutkija Matti Nurmia on löytänyt ratkaisun tuuliturbiinin tehon suurentamiseksi, tiedottaa Jyväskylän yliopisto. Nurmia on myös kehittänyt keinoja hiilivoimaloiden ympäristöhaittojen vähentämiseksi.

"Haavoittuville ydinvoimaloille on olemassa vaihtoehtoja. Sisä-Suomeen hajautetut tuulivoimalat aktivoisivat maakuntien teollista toimintaa, johtaisivat omavaraisuuteen energian tuotannossa ja loisivat uusia vientituotteita", sanoo Nurmia Jyväskylän yliopiston tiedotteessa.

Nykyisten tuuliturbiinien ongelmana Nurmia pitää sitä, että niiden siipien pituutta lisättäessä siivenkärkien kehänopeus kasvaa liian suureksi. Uudessa ratkaisussa turbiinien siivet kiertävät pitkin ylöspäin avautuvaa kartiopintaa.

Nurmian arvion mukaan hänen kehittämiensä muutosten avulla nykyisten turbiinien 4-5 megawatin teho voi kasvaa 10 megawattiin.

"Merenkurkku ja Perämeri ovat Euroopan parhaita alueita tuulipuistoille, ja myös Sisä-Suomessa on erinomaisia alueita. Meidän pitää vain luoda tehokas organisaatio ja tarttua toimeen", Nurmia sanoo.

Hiilivoimaloiden päästöjä voidaan Nurmian mukaan vähentää neutralointiyksiköiden avulla. Hiilidioksidi siirretään yksiköissä savu- tai tuotekaasusta pesuprosessissa vesiliuokseen, joka neutraloidaan soran, hiekan tai kiviaineksen maasälpämineraalien avulla.

Neutraloitu liuos voidaan laskea mereen tai jokiin lisäämättä vesien happamuutta. Menetelmän kansainvälinen patenttihakemus on jo hyväksytty.

tuulivoima  hiilivoima 
Viite