Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Verkot.
kalaa verkkoon? Asiantuntijan mukaan tiukemmat kiintiöt eivät välttämättä vähennä kalastusta.SXC

kalaa verkkoon? Asiantuntijan mukaan tiukemmat kiintiöt eivät välttämättä vähennä kalastusta.

Suomen kiintiöön raju leikkaus – lohet yhä pulassa

24.10.2011 13.33

Lasse Leipola

Euroopan unionin maatalous- ja kalastusneuvosto päätti viime viikon lopulla puolittaa Suomen lohikiintiön Itämerellä. Vuoden 2012 kiintiö on 122 553 lohta Itämeren pääaltaasta ja Pohjanlahdelta. Suomenlahden kiintiö pidettiin ennallaan 15 419 lohessa.

WWF:n meriohjelman päällikkö Sampsa Vilhunen on pettynyt neuvottelujen tulokseen. Hänen mukaansa komission esittämä 79 prosentin vähennyskin olisi johtanut alkuperäisiä tieteellisiä suosituksia suurempaan kiintiöön.

”Käytännössä tämä 51 prosentin vähennys mahdollistaa samanlaiset saaliit kuin ennenkin, sillä kiintiöt ovat olleet suuremmat kuin mitä lohta on saatu kalastettua”, Vilhunen sanoo.

Hän on kuitenkin tyytyväinen siihen, että Suomessa on herätty keskustelemaan lohipolitiikasta ja esimerkiksi eduskunnan valiokunnat ovat kannanotoissaan tuominneet ylisuuret kiintiöt.

”Juhlapuhetasolla on jo aikaisemmin havahduttu siihen, että omatkin kalakantamme ovat vaarassa, jos mitään ei tehdä. Nyt odotetaan, että myös politiikka muuttuu”, Vilhunen sanoo.

Hän toivoo, että ympäristöministeriö ja luontojärjestöt pääsisivät tulevaisuudessa mukaan kiintiöiden valmisteluun. Seuraavan kerran Itämeren lohien kohtalosta väännetään ensi keväänä, kun käsitellään lohiasetusta, jossa määritellään muun muassa rannikkokalastusta koskeva kalastuskausi. WWF:n mukaan tässä tulee ottaa huomioon se, että kiintiöt ovat tieteellisiä suosituksia suuremmat.

Viime viikon ministerikokouksessa päätettiin myös, että komissio ja jäsenvaltiot sitoutuvat lopettamaan raportoimattoman lohenkalastuksen. Vilhusen mukaan tämä kuulostaa hyvältä, mutta WWF:ssä kaivataan lisäksi nopeita toimenpiteitä.




Viite