Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomen Luonto: Valvoja vaikeni Talvivaaran nikkelipäästöistä

12.6.2012 11.46

Sammeli Heikkinen

Talvivaaran kaivosta valvova Kainuun ely-keskus vaikeni ratkaisevista mittaustuloksista viime syksyn iho-oirekohun aikaan, kertoo Suomen Luonnon blogi. Kaivos väitti, etteivät iho-oireet voi johtua sen jätevedestä, sillä jätevettä ei ole laskettu lähijärveen. Ely-keskuksella oli päästöistä päinvastaista tietoa, mutta se ei tullut asiassa julkisuuteen.

MTV3 uutisoi syyskuussa, että seurakunnan leirillä olleet lapset olivat saaneet iho-oireita uituaan kaivoksen vieressä sijaitsevan Kivijärvessä. Talvivaaran toimitusjohtaja Pekka Perä ja ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hilla kiistivät mahdollisuuden, että oireet olisivat johtuneet Talvivaaran laskemista jätevesistä.

”Tähän mennessä, kun nämä iho-oireet näillä erityislapsilla tulivat, niin siihen mennessä meillä ei ollut ollut kohonneita pitoisuuksia Kivijärven suuntaan ollenkaan", Perä sanoi Ylen haastattelussa.

”Oireet eivät voi johtua puhdistetuista purkuvesistä, koska niiden johtaminen Kivijärveen on aloitettu vasta syksyllä 2009”, Hilla puolestaan kertoi MTV3:lle.

Kainuun ely ei ottanut asiaan enää kantaa. Suomen Luonnon mukaan Talvivaarasta on kuitenkin tullut suuria määriä ainakin nikkelin saastuttamaa kaivoksen kuivatusvettä muun muassa Kivijärveen. Vettä on laskettu vuonna 2008 ja luonnollista korkeammat pitoisuudet ovat jatkuneet vielä vuonna 2009.

Kivijärven kohonneet nikkelipitoisuudet on havaittu myös ely-keskuksen omissa mittauksissa ja ne on talletettu ympäristöhallinnon tietokantaan.

Suomen Luonto kysyi ely-keskuksesta, miksei kaivoksen väitteitä kyseenalaistavista mittaustuloksista kerrottu. Kaivoksen vastuuvalvoja Ilkka Haataja ei vastannut ja ely-keskuksen johtaja kieltäytyi kommentoimasta.

Haatajan kollega Marja Liisa Räisänen kommentoi lehdelle, että Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Kainuun kuntayhtymä olivat todenneet, etteivät iho-oireet johtuneet kaivoksen jätevedestä. Räisäsen mukaan nämä olivat myös tiedottaneet asiasta.

THL:stä ja kuntayhtymästä kuitenkin kiistettiin Suomen Luonnolle Räisäsen näkemys. Kummankaan tahon mukaan asiasta ei ole tiedotettu, eikä iho-oireiden syy ole selvinnyt. Ei siis ole poissuljettua, että ne olisivat johtuneet kaivoksen jätevesistä.

kaivosteollisuus  talvivaara  ely-keskus 
Viite