Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Tuulivoimaa.
sampo? VTT ennustaa tuulivoimasta tulevaisuuden alaa Suomessa.SXC

sampo? VTT ennustaa tuulivoimasta tulevaisuuden alaa Suomessa.

Suomen mahdollisuus: "Varsinainen kultaryntäys on alkanut"

29.3.2011 14.15

Sammeli Heikkinen

Tuulivoiman tuotanto kaksinkertaistuu maailmassa neljän vuoden välein. Suomessa tuulivoiman tuotannon taas pitäisi kaksitoistakertaistua vuoteen 2020 mennessä.

Tältä pohjalta Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen VTT:n tutkijat povaavat Suomen tuulivoimateknologialle rahakasta tulevaisuutta.

"Varsinainen kultaryntäys on alkanut", tutkimuskoordinaattori Hannele Holttinen arvioi.

Tuulivoimabuumia selittää Suomessa viikonloppuna voimaan tullut takuuhintajärjestelmä, eli niin sanottu syöttötariffi. Sen mukaan tuulivoimatuottaja saa sähköstä vähintään 83,5 euroa megawattitunnilta. Kun sähkö hinta markkinoilla on yleensä selvästi tuota alhaisempi, valtio maksaa erotuksen tuulivoimatuottajalle.

Tuulivoimahankkeita onkin nyt suunnitteilla Suomessa yli tavoitteen. Valtion tavoite on 2500 megawattia kymmenessä vuodessa, mutta maalle on valmisteilla noin 3000-5000 megawatin edestä hankkeita ja merelle toinen mokoma. Merituulivoima on tosin sen verran maavoimaa kalliimpaa, ettei sitä kannata nykyisellä takuuhinnalla rakentaa.

VTT:n arvion mukaan Suomen teknologiateollisuus voi saavuttaa noin 3 miljardin viennin tuulivoimatekniikasta vuoteen 2020 mennessä vain pitämällä nykyisen markkinaosuutensa.

Osuuden kasvattamiseen on kuitenkin mahdollisuuksia. Uusia tuulivoimahankkeita suunnitellaan paljon maailman kylmille alueille, jolloin suomalaisten kokemus hyisiä olosuhteita varten rakentamisesta tulee tarpeeseen.

tuulivoima  syöttötariffi  uusiutuvat  suomi 
Viite