Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Suomen tavoite vaatii tuhat uutta tuulivoimalaa kuudessa vuodessa

18.12.2013 12.34

Hanna Eriksson

Tuulivoiman edistämistyöryhmän mukaan tuulivoimalle pitää perustaa oma tutkimusohjelma. Tutkimuksen avulla pitää parantaa tuulivoiman tuotannon edellytyksiä ja suomalaisen tuulivoimateknologian kilpailukykyä. Ryhmän mukaan tuulivoimarakentamiselle pitää perustaa myös oma neuvontapiste johonkin Suomen 15 ely-keskuksesta.

Tuulivoiman edistämistyöryhmä luovutti tänään raporttinsa elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle (kok). Ryhmään kuuluivat edustajat neljästä ministeriöstä ja useista sidosryhmistä kuten Suomen luonnonsuojeluliitosta ja Energiateollisuudesta.

Suomessa oli raportin mukaan elokuun loppuun mennessä julkistettu tuulivoimahankkeita 11 000 megawatin edestä. Tuulivoiman tuotantotavoite vuonna 2020 on 6 terawattituntia. Se edellyttää 800–1 000 uuden tuulivoimalan rakentamista Suomeen. Jotta tähän tavoitteeseen päästään, erityisesti kaavoitusta, ympäristövaikutusten arviointia ja lupamenettelyä pitää työryhmän mukaan tehostaa.

Ryhmä korostaa raportissaan sitä, että nytkään tuulivoimalat eivät tarvitse erillistä ympäristölupaa, jos niistä ei aiheudu kohtuutonta melua tai välkettä naapurustolle. Esimerkiksi se, että tuulivoimala muuttaa maisemaa, ei velvoita rakentajaa hankkimaan sille ympäristölupaa.

Merituulivoimahankkeiden rakentamista voitaisiin mahdollisesti helpottaa yhteensovittamalla rakennus- ja vesilupa. Tuulivoimaloiden melutasoista taas on määrä antaa asetus ensi keväänä.

Motivan, Energiateollisuuden ja Suomen tuulivoimayhdistyksen viime keväänä teettämän kyselyn mukaan kuntalaisista, joiden kunnassa on tuulipuisto tai tuulivoimahanke, kolme neljästä on siihen tyytyväisiä. Silti työryhmä kannustaa tuulivoimarakentajia keskittymään myös hankkeiden paikallisen hyväksyttävyyden lisäämiseen.

"Hyväksyttävyyttä voi lisätä mahdollisimman varhaisella tiedottamisella, ihmisten aidolla kohtaamisella ja heidän huoliinsa vastaamalla sekä ottamalla ihmiset aidosti mukaan hankkeiden suunnitteluun", raportissa todetaan.

tuulivoima 




Viite