Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Tuulivoimaa.
Harvinaisuus. Tavallisen kuluttajan ei ole helppo ostaa tuulisähköä.SXC

Harvinaisuus. Tavallisen kuluttajan ei ole helppo ostaa tuulisähköä.

Suomesta ei löytynyt tuulivoiman myyjää 2 000 halukkaalle ostajalle

17.2.2010 10.24

Lasse Leipola

Tuulivoimalla tuotettua sähköä ei ole kuluttajien saatavilla. Ilmastomaajoukkue-nimisen ryhmän kaksi tuhatta kuluttajaa pyysi sähköyhtiöiltä tarjouksia tuulivoimalla tuotetusta energiasta, mutta yksikään Suomen yli 40 sähköyhtiöstä ei tehnyt kriteerit täyttävää tarjousta.

Ainoastaan kolme yhtiötä vastasi tarjouspyyntöön. Vantaan energia tarjosi sähköä, jota ei tuotettu tuulivoimalla. Vattenfall ehdotti Ruotsissa tuotettua tuulivoimaa.

Oulun energia tarjosi kotimaista tuulivoimaa, mutta tarjousta ei kelpuutettu, koska Oulun energia ei esittänyt pyydettyä suunnitelmaa tuulivoiman lisärakentamisesta. Kuluttajilla on kuitenkin mahdollisuus hyväksyä tarjous ja siirtyä Oulun energian tuulivoima-asiakkaiksi.

”Kilpailutuksen tulos kertoo siitä, ettei tuulivoiman lisääminen ole kiinni kysynnästä. Esteet ovat nyt yritysten asenteissa ja poliittisen ohjauksen heikkoudessa”, sanoo projektijohtaja Tuuli Kaskinen.

Kaskinen muistuttaa, että viime syksynä julkaistu tuuliatlas todistaa, että tekninen potentiaali on tuulivoiman kasvulle on olemassa.

”Tästä eteenpäin on perusteetonta väittää, että sähköyhtiöt tuottaisivat sitä, mitä kuluttajat haluavat.”

Ehdotuksia arvioivaan raatiin kuuluivat Sitran energiaohjelman johtaja Jukka Noponen, europarlametaarikko Sirpa Pietikäinen, musiikkivaikuttaja Juhani Merimaa ja Porkkanamafian energia-asiantuntija Ilkka Hannula. Tempaukseen kerättiin kuluttajia kuluttajaverkosto Porkkanamafian kautta.

tuulivoima 




Viite