

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
EUROVISION / Sander Hesterman (EBU)
Voittajat lavalla. Krista Siegfrieds juhli eilen torstaina muiden finaaliin päässeiden kanssa.
17.5.2013 11.32
Kun Ruotsin Loreen voitti viime vuonna Azerbaidzanin Bakussa Euroviisut, moni arveli Tukholmaa tai Göteborgia tämän vuoden isäntäkaupungiksi. Toisin kävi: ruotsalaiset valitsivatkin eteläisen Malmön.
Idea on osoittautunut erinomaiseksi. Viime vuosien suuruudenhulluus siivottiin pois: nyt kisat koetetaan pitää ekologisesti kasassa.
Tässäkään ei tosin tavoitella suuria: kansainvälisille kisavieraille suositellaan hanavettä. Vieraille jaetaan itse täytettäviä pulloja, joita voi täyttää julkisista hanoista.
Akkreditoidut euroviisuvieraat pääsevät matkustamaan ilmaiseksi Malmön joukkoliikenteellä. Junat ja metrot kulkevat niin Ruotsin kuin Tanskankin puolella myös keskellä yötä. Vieraita kehotetaan myös ruokailemaan luomun ja reilun kaupan ruuilla ja lajittelemaan jätteensä.
Euroviisuyleisö saa mahaansa myös Ruotsin monikulttuurisinta ruokaa. Malmötä kutustaan maan falafelpääkaupungiksi.
Suomen edustajan Krista Siegfridsin Marry Me -kappale joutui toukokuun alussa brittiläisen Independent-lehden hampaisiin. Lehti syytti Siegfridsin ujuttaneen kappaleeseen viestin samaa sukupuolta olevien avioliiton laillistamiseksi. Euroviisuissa ei saisi esittää poliittisia kannanottoja.
Vaikka euroviisut ovat seksuaalivähemmistöjen suosiossa, Malmössä ei näy kansainvälistä kampanjointia homoavioliittojen puolesta. Ruotsissa sukupuolineutraali avioliitto on ollut mahdollinen jo vuosia. Ranskassa ja Britanniassa parlamentit hyväksyivät juuri lain, joka mahdollistaa samaa sukupuolta olevien avioliitot.
Useimmissa euroviisumaissa asia on vasta kaukainen haave.
Suomen Siegfridsillä on todennäköisesti takataskussaan muutama konservatiivisimpia maita kohahduttava temppu Marry me -kappaleensa show’ssa.
Euroviisujen finaali huomenna lauantaina 18.5. klo 22–01.
Tweet