Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

London Array Limited

London Array.
Puisto merellä. London Array sijaitsee Thames-joen suiston edustalla.London Array Limited

Puisto merellä. London Array sijaitsee Thames-joen suiston edustalla.

Tällainen on maailman suurin merituulipuisto

5.7.2013 8.58

Lasse Leipola

Eilen torstaina virallisesti käyttöönotettu London Array on maailman suurin merituulipuisto. Yhteensä 175 tuuliturbiinin uskotaan tuottavan sähköä lähes puolelle miljoonalle kotitaloudelle.

Jokainen turbiini on 60-metrisiä lapoja huomioimatta 87 metrin korkeudessa ja kaikkine rakenteineen yksi voimala painaa 480 tonnia. Voimaloiden yhdistämiseksi toisiinsa ja mantereehen on tarvittu yhteensä yli 400 kilometriä kaapelia.

Koko puiston yhteenlaskettu tuotantokapasiteetti on 630 megawattia ja se voi nousta aikanaan 870 megawattiin, jos kaavailtu laajennus toteutetaan. Vertailuna Suomessa oli viime vuoden lopussa tuulivoimakapasiteettia 288 megawatin edestä.

Tuulipuiston hinnaksi on arvioitu 2,2 miljardia euroa, joka on noin neljäsosa Olkiluodon-3:n nykyisestä hinta-arviosta. Tosin valmistuessaan Olkiluodon uusi laitosyksikkö tuottaa noin kahdeksan kertaa enemmän sähköä. Huomattava ero on myös hankkeiden valmistumisajoissa: London Array nousi reilussa kahdessa vuodessa, kun taas Olkiluoto-3:n rakennusajaksi arvioidaan noin kymmenen vuotta.

tuulivoima 




Viite