Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tiina Jutila / Vihreät

Kansanedustaja Janina Andersson.
Ekologista. Janina Andersson kehuu kehyspäätöksien ekovaikutuksia. Tiina Jutila / Vihreät

Ekologista. Janina Andersson kehuu kehyspäätöksien ekovaikutuksia.

Talouskriisi pistää vauhtia ekologiseen verouudistukseen

25.3.2009 9.39

Jukka Vahti

Hallituksen tiistaina kehysriihessään tekemät veropäätökset osoittavat, että maailmanlaajuinen talouskriisi pistää Suomessakin vauhtia niin sanottuun ekologiseen verouudistukseen.

Ekologisen verouudistuksen perusajatus on verotuksen painopisteen siirtäminen työn verotuksesta kuluttamisen ja ympäristön kuormittamisen verottamiseen.

"Tässä hyötyvät työllistävät alat, joiden voimavara on työntekijöissä eikä niinkään energiankäytössä", vihreiden eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja Janina Andersson sanoo.

Hallituksen aiempi päätös työnantajien Kela-maksun poistamisesta aiheuttaa yli 830 miljoonan euron aukon valtion budjettiin.

Eilisten päätösten mukaan ympäristöveroja nostetaan 750 miljoonalla eurolla 2011 alkaen. Hallituksen mukaan veronkorotuksista 515 miljoonaa euroa kohdistuu elinkeinoelämälle ja 235 miljoonaa kotitalouksille.

Anderssonin mielestä talouskriisi lähinnä nopeuttaa jo ennestään vireillä olleita muutoksia suomalaisessa tuotantorakenteessa.

Työmarkkinajärjestöt tyrmäsivät hallitukset veroratkaisut tiistaina tuoreeltaan. Elinkeinoelämän keskusliitto EK arvioi päätösten syövän pohjaa ensi vuosikymmenen alun talouskasvulta.

"Suomalainen elinkeinoelämä on hoitanut ympäristöasiat mallikelpoisesti, ja energiatehokkuus on meillä huippuluokkaa. Rangaistusmaksuihin ei ole syytä", teollisuuden etuja ajavan EK:n toimitusjohtaja Leif Fagernäs totesi järjestön tiedotteessa.

vihreät 
Viite