Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Talvivaara-vyyhti oikeuteen vasta syksyllä

6.5.2014 16.16

Sammeli Heikkinen

Talvivaaran epäiltyjä ympäristörikoksia koskeva syyteharkinta on loppusuoralla. Laajan ja sotkuisen vyyhden käsittely oikeudessa alkanee kuitenkin aikaisintaan syksyllä, jutun toinen syyttäjä Kimmo Vakkala arvioi Vihreälle Langalle.

"Todistusaineiston kanssa on valtava urakka. Uskomme kuitenkin, että syyteharkintaratkaisut valmistuvat toukokuun aikana. Aivan varmasti en sitä kuitenkaan uskalla luvata", Oulun syyttäjänvirastossa työskentelevä Vakkala arvioi.

Syyteharkinnan jälkeen juttu tulee vireille oikeuteen. Ensimmäinen askel julkisessa käsittelyssä on valmisteluistunto, jonka tarkoitus on ennen kaikkea selvittää, mistä asioista jutun osapuolet ovat eri mieltä ja mistä samaa mieltä. Valmisteluistunto pidetään ehkä syksyllä tai alkutalvesta, Vakkala sanoo.

"Syyttäjä voi toki vain arvailla, että kuinka nopeasti se saadaan järjestettyä."

Poliisin esitutkinnan jälkeen Talvivaara-vyyhdessä oli parikymmentä epäiltyä. Tutkintanimikkeenä oli törkeä ympäristön turmeleminen. Vakkala ei halua vielä täsmentää, mistä epäiltyjä lopulta oikeudessa syytetään. Auki on myös, jätetäänkö osa epäillyistä syyttämättä.

Lisää tietoa asiasta on mahdollisesti luvassa, kun juttu tulee vireille oikeuteen. Näillä näkymin monituhatsivuinen esitutkinta-aineisto tulee julki vasta kun oikeudenkäynti alkaa. Siis aikaisintaan syksyllä.

 

kaivosteollisuus  talvivaara  oikeusprosessi 


Lisää aiheesta:Viite