Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Talvivaaran VTT-raportti edelleen pimennossa – myös viranomaisilta

18.4.2013 17.06

Sammeli Heikkinen

Talvivaaran kaivosyhtiö ei ole toimittanut viranomaisille VTT:n tekemää raporttia marraskuussa sattuneesta massiivisesta kipsisakka-allasonnettomuudesta. Talvivaaran lupa-asioista päättävästä Pohjois-Suomen aluehallintokeskuksesta vahvistettiin torstaina Vihreälle Langalle, ettei raporttia ole sinne tullut.

Yle kertoi aiemmin tällä viikolla, ettei kaivosyhtiö aio itse julkistaa raporttia. Aluehallintovirasto on kuitenkin raporttia odottanut.

VTT:n raportin salaamisesta kertoi huhtikuun 8. päivä Suomen Luonto nettisivuillaan. Tuolloin ympäristöneuvos Sami Koivula avista kertoi lehdelle, että kaivosyhtiö oli pyytänyt selvitykseensä lisäaikaa juuri sillä perusteella, että VTT:n raportti tuo tapaukseen lisätietoa.

VTT:stä kerrottiin tuolloin, että raportti on valmistunut jo maaliskuussa.

Sitä ei siis ole edelleenkään toimitettu aluehallintokeskukseen. Avissa on ollut jo kohta kaksi vuotta vireillä kaivoksen ympäristöluvan päivitystä ja uraanintuotannon aloittamista koskeva hakemus. Käsittelyä on pitkittänyt se, että viranomaiset ovat joutuneet pyytämään useita täydennyksiä hakemuksiin.

Viimeisen täydennyskehotuksen avi esitti kipsisakka-altaan marraskuisen vuodon jälkeen. Vastauksia siihen avi on odottanut saavansa muun muassa VTT:n raportista.

 

 

kaivosteollisuus  talvivaara  onnettomuudet 
Viite