Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / Pesterussa (CC-BY-NC-ND)

Kööpenhaminen pyöräilijöitä.
Kohta helpottaa. Kööpenhaminan pyöräilijöille luvataan omia teitä ja leveitä kaistoja. Flickr / Pesterussa (CC-BY-NC-ND)

Kohta helpottaa. Kööpenhaminan pyöräilijöille luvataan omia teitä ja leveitä kaistoja.

Tanskalaiset rakentavat valtateitä fillareille

24.8.2009 15.04

Lasse Leipola

Kööpenhaminan keskustasta aiotaan rakentaa 13 lähiympäristöön vievää polkupyörävaltatietä, kertoo Copenhagenize-blogi. Tiet ulottuisivat 7–15 kilometrin päähän keskustasta.

Kööpenhaminen keskustan asukkaista yli puolet pyöräilee päivittäin. Keskustan ja ympäristön väliä kulkee päivittäin 100 000 ihmistä, joista noin 15 000 ajaa polkupyörällä. Nyt tätä lukua halutaan kasvattaa.

Valtateiden on määrä olla mahdollisimman suoria ja niin leveitä, että ohittaminen onnistuu vauhtia hiljentämättä. Lisäksi pyöräteille annetaan etuajo-oikeus risteävän liikenteen kanssa.

Liikennevalot on määrä suunnitella niin, että 20 kilometrin tuntivauhtia ajava pyöräilijä voi ajaa ”vihreässä aallossa” pysähtymättä lainkaan. Valtateiden varsille aiotaan lisäksi järjestää huoltopisteitä, joissa voi esimerkiksi täyttää renkaat.

Hankeen ensimmäisen vaiheen arvioidaan maksavan noin 34 miljoonaa euroa. Verkoston täydentäminen poikittain kulkevilla teillä maksaa noin 130–200 miljoonaa.

Myös maan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Århusissa, suunnitellaan polkupyörävaltateiden rakentamista.




Viite