Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Vahti

Vastavalittu. Anni Sinnemäki kommentoi tulevaisuuttaan varovaisesti. Jukka Vahti

Vastavalittu. Anni Sinnemäki kommentoi tulevaisuuttaan varovaisesti.

Tarkkasanainen ammattipoliitikko vihreiden johtoon

16.5.2009 18.25

Jussi Karmala

Juuri valittu vihreiden uusi puheenjohtaja Anni Sinnemäki nousee jyväskyläläisen koulun jumppasalin lavalle. Hurjien aplodien saattamana hän aloittaa puoluekokouksen valintapuheensa, jossa hän höykyttää hallituskumppaneita kokoomusta ja keskustaa olemattomasta luonnonsuojelupolitiikasta.

Nytkö alkavat hallitusriidat?

Pian puheen jälkeen Sinnemäki kipuaa rappusia koulun toisen kerroksen kemian luokkaan tiedotustilaisuuteen. Rennossa tilaisuudessa hän laskee toimittajien kanssa leikkiä, mutta vain varmoista aiheista. Poliittisiin kysymyksiin hän vastaa kieli keskellä suuta. Valintapuheen vimma on kadonnut jonnekin.

Hän on puheessaan juuri sanonut, että että vuoden 2011 eduskuntavaalit muuttavat puoluekenttää enemmän kuin Suomessa on totuttu. Mutta millä tavalla, sitä hän ei suostu spekuloimaan.

Kysymys vihreiden ja keskustan suhteiden viilenemisestä saa diplomaattisen vastauksen.

”Erimielisyydet asioista eivät tarkoita, että välit viilenevät.”

Oman tulevaisuutensa suhteen hän on yhtä varovainen.

”Puheenjohtaja valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.”

Sinnemäki valittiin eduskuntaan vuonna 1999. Sinnemäen mukaan vihreiden kenttä oli tuolloin vielä hauras, jopa Helsingissä.

”Nykyään kun reissaan ympäri Suomen vihreiden läsnäolo on tosi voimakasta.”

Vihreiden uusi strategia tähtää voimakkaaseen kasvuun, ja se sopii Sinnemäelle mainiosti. Puolue on tavoitteellisempi ja organisoituneempi kuin koskaan.

Edellisen kerran Sinnemäki oli ehdolla puheenjohtajaksi vuonna 2004, jolloin Tarja Cronberg päihitti hänet täpärästi. Sinnemäki ei jäänyt piehtaroimaan tappiossaan, mutta kun mahdollisuus jälleen aukeni tänä keväänä, ei hän epäröinyt asettua ehdolle.

Sinnemäen poliittiset kiinnostuksen kohteet ovat pysyneet vuosien varrella samoina. Talous- ja ympäristöpolitiikka ovat hänelle yhä tärkeitä. Sinnemäen mukaan vihreiden toiminnassa metsäohjelmat, ikääntymisen haasteet ja uuden talouden rakentaminen ovat viime vuosina korostuneet.

Vihreiden uusi puheenjohtaja Anni Sinnemäki liittyy demareiden Jutta Urpilaisen ja kokoomuksen Jyrki Kataisen seuraksi 1970-luvulla syntyneiden puoluejohtajien joukkoon. Hän uskoo, että kolmekymppisten sukupolvi pystyy keskustelemaan esimerkiksi ulkopolitiikasta ilman suomettumisen ajan rintamalinjoja. Myös pätkätyön kokemukset yhdistävät.

Sanojen asettelu neutraaleiksi lauseiksi on tyypillinen tapa maltillisille puoluejohtajille. Sinnemäki sanoo, että puoluekokouspuheessa hän halusi käsitellä niitä asioita, jotka ovat hänelle ja kokousväelle tärkeitä.

Puhujanpöntön ulkopuolella hän tajuaa hallituspuolueen puheenjohtajan poliittiset realiteetit. Suuret puolueet ovat pelänneet Sinnemäen kiivautta turhaan, kymmenen vuotta ovat koulineet hänestä tarkkasanaisen poliitikon. Hallitusriitoja on turha pelätä.
Viite