Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Vastustaja. Thomas Wallgren on tyytyväinen, että yliopistouudistus palaa pöydälle. Mikael Ahlfors

Vastustaja. Thomas Wallgren on tyytyväinen, että yliopistouudistus palaa pöydälle.

Thomas Wallgren pitää yliopistolain torppaamista aktivismin voittona

14.5.2009 11.02

Jukka Vahti

Eduskunnan perustuslakivaliokunnan kriittinen kanta uuteen yliopistolakiin herättää lain vastustajissa toiveita koko uudistuksen peruuttamisesta tai ainakin perusteellisesta uudelleenarvioinnista.

Valiokunta linjasi keskiviikkona, että yliopistojen on säilytettävä itsenäisyytensä yliopistojen hallituksia valittaessa. Alkuperäisessä lakiehdotuksessa puolet yliopistojen hallitusten jäsenistä, mukaan lukien puheenjohtaja, olisi tullut yliopiston ulkopuolelta.

Helsingin yliopiston filosofian laitoksen johtaja ja tunnettu aktivisti Thomas Wallgren on tyytyväinen valiokunnan kantaan. Hänen mukaansa esimerkiksi yliopistojen hallitusten ulkopuolinen enemmistö on asia, jota on pidetty lukkoon lyötynä vuoden 2008 alusta asti.

"Mutta nyt tämä elinkeinoelämän vaikuttajien keskeinen tavoite on torpattu. Tämä on laajemminkin yhteiskunnallisen demokratian saavutus", Wallgren arvioi.

Valiokunnan kanta on hänen mielestään eduskunnan asiantuntijatyön ja kansalaisaktivismin yhteissaavutus. Päätös on hänen mukaansa sekä yliopistojen etu että tärkeä kokemus uusille aktivistisukupolville. 

"Minä tiedän vanhana kansalaistoiminnan konkarina, että mahdotonkin usein osoittautuu mahdolliseksi, kun ihmiset lähtevät liikkeelle. Mutta on hirveän tärkeää, että myös uudet ihmiset saavat sen kokemuksen."

Yliopistolakiehdotuksessa yliopistojen henkilöstö siirtyisi virkasuhteista työsuhteisiin. Perustuslakivaliokunta ei pidä muutosta perustuslain vastaisena. Wallgrenin mielestä kyseessä on kuitenkin merkittävä yhteiskuntafilosofinen linjanveto.

"Yliopistojen autonomia ei ole samanlaista autonomiaa kuin Suomen pankilla. Ihminen, joka on virkasuhteessa, on selvemmin vastuussa julkiselle vallalle ja kantaa sivistys-Suomen ideaa siitä, että tieteen vapaus on tärkeää. Työsuhteessa oleva taas kantaa vastuuta työnantajalleen yliopistolle."




Viite