Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

wwf.fi

Raportti.
17 vuoden pölyt. Vuonna 1996 tehdyn muistion ehdotukset eivät ole vieläkään toteutuneet.wwf.fi

17 vuoden pölyt. Vuonna 1996 tehdyn muistion ehdotukset eivät ole vieläkään toteutuneet.

Tietävätkö kansanedustajat tästä? WWF kaivoi 1990-luvun viisauksia kalapolitiikkaan

11.4.2013 15.04

Lasse Leipola

WWF vaatii, että Suomi luopuu EU:n luontodirektiiviin saamistaan poikkeuksista. Poikkeuksesta sovittiin jäsenyysneuvotteluissa ja se vaikuttaa erityisesti lohen elinympäristöjen suojeluun.

”On täysin nurinkurista, että Suomi, joka on lohen kutuvaltio, ja jossa lisääntymisalueiden tiukemman suojelun tulisi olla varmistettu, onkin sitä vastoin hakenut ja saanut poikkeuksen heikompaan suojeluun. Kuinka moni nykyisistä kansanedustajista edes tietää tällaisen poikkeuksen olemassaolosta?” sanoo meriasiantuntija Sampsa Vilhunen WWF:n tiedotteessa.

Järjestö julkisti tänään torstaina listan kolmesta tavoitteesta, jotka se toivoo huomioitavan kalastus-, ympäristönsuojelu- ja luonnonsuojelulakien uudistuksessa. Luontodirektiivin poikkeuksista luopumisen lisäksi listalla on uhanalaisiin eliölajeihin sovellettavan lainsäädännön ulottaminen uhanalaisiin kalakantoihin sekä alueellisten kalaviranomaisten vallan lisääminen siten, että ne voivat asettaa tehokkaita kalastusrajoituksia.

WWF:n mukaan maa- ja metsätalousministeriön asettama työryhmä teki vastaavia esityksiä jo vuonna 1996.

”Törmäsimme työryhmän muistioon etsiessämme mahdollisia aikaisempia samansisältöisiä viittauksia kuin mitä nyt esitämme. Oli järisyttävää huomata, että tutkijat olivat tehneet 17 vuotta sitten konkreettisia, selkeitä ja perusteltuja esityksiä, joista ministeriö ei ole ottanut onkeensa. Tässä välissä monien kalakantojen tilanne on heikentynyt, ja kotimaisen kalastuselinkeinon kannattavuuden on kerrottu jatkuvasti laskeneen”, Vilhunen sanoo.

Maa- ja metsätalousministeriö tiedotti eilen keskiviikkona valmistelevansa kiireellisiä uudistuksia uhanalaisten kalalajien suojelemiseksi.

”Lähitulevaisuus näyttää, onko kyseessä kymmeniä vuosia kaivattu politiikan pysyvä muutos”, Vilhunen sanoo.

kalastus 




Viite