Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Jukka Vahti

Perussuomalaisten tiedotustilaisuus.
Pyörityksessä. Perussuomalaisten tiedotustilaisuus kiinnosti mediaa.Jukka Vahti

Pyörityksessä. Perussuomalaisten tiedotustilaisuus kiinnosti mediaa.

Timo Soini: "Jos vihreille yksikin paikka enemmän, se on sitä myöten selvä"

28.1.2011 14.33

Jukka Vahti

Perussuomalaiset eivät tiedä, mitä kansainvälisessä ilmastopolitiikassa tapahtuu tai eivät vain halua Suomen tekevän omaa osuuttaan ilmastonmuutoksen hillinnässä.

Tätä mieltä on hallituksen ilmastopoliittinen asiantuntija, vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen perusuomalaisten puheenjohtajan Timo Soinin perjantaina esittelemistä ilmastopoliittisista linjauksistaan.

"Soinin mallissa" nykyinen päästökauppajärjestelmä korvattaisiin niin sanotulla ominaispäästöjärjestelmällä, jossa maailmanlaajuisesti jokainen päästöjen tuottaja maksaisi aiheuttamistaan, mitatuista päästöistä.

"Periaate ei olisi, että voisin ostaa päästöoikeuden, vaan se, että maksan tekemisteni perusteella", Soini sanoi.

Tynkkysen mielestä persujen malli on käytännössä mahdotonta toteuttaa.

"Ominaispäästömalli on monessa mielessä ongelmallinen. Suurin ongelma on, että jos katsotaan pelkästään tuotannon ominaistehokkuutta, niin se ei ole globaalisti reilu malli sen enempää kuin ilmaston kannalta tehokas malli", Tynkkynen sanoo.

Hänen mukaansa Soinin mallissa kaikkein köyhimmät kehitysmaat joutuisivat vähentämään päästöjä enemmän ja myös maksamaan päästöjen vähentämisestä enemmän kuin vauraat teollisuusmaat, vaikka kehitysmaat tuottavat kokonaisuudessaan vähemmän päästöjä.

"Paitsi että tämä on väärin, se on myös täysin mahdoton toteuttaa, koska on täysin ilmeistä, että Kiina ja Intia ja kumppanit eivät tällaista mallia hyväksy", Tynkkynen sanoo.

Soinikin myönsi suunnitelmansa haastavaksi toteuttaa.

"Helppoa se ei ole, mutta jos opetuslapset olisivat uskoneet konsensukseen, evankeliumit olisivat jääneet kirjoittamatta", Soini hauskuutti runsaslukuista toimittajajoukkoa eduskunnan lisärakennuksessa järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.

Spekulaatioihin hallituspaikasta ja tulevan hallituksen kokoonpanosta Soini totesi, että perussuomalaiset ja vihreät eivät mahdu samaan hallitukseen, koska puolueiden arvopohjat ovat niin kaukana toisistaan.

"Se on aivan varma, että jos vihreät saa vaaleissa yhdenkin paikan enemmän kuin perusuomalaiset, niin se on sitä myöten selvä. Siitä tulee todella kova kilpa, koska me kaksi emme samaan pilttuuseen mahdu. Näin on Sinnemäki sanonut, ja minä olen samaa mieltä", Soini sanoi.




Viite