Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Antti-Juhani Johansson

Eduskunta.
Valta valita toisin? Eduskunta tekee lopullisen päätöksen ydinvoimaloiden lukumäärästä.Antti-Juhani Johansson

Valta valita toisin? Eduskunta tekee lopullisen päätöksen ydinvoimaloiden lukumäärästä.

Tuleeko eduskunnasta ydinvoimalobbaajien kumileimasin?

5.5.2010 12.10

Saija Räsänen

Kahden uuden ydinvoimaluvan kannattajat haluavat tuoda asian eduskuntakäsittelyyn jo ennen juhannusta, sanoo Greenpeace tiedotteessaan. Järjestön mukaan asian käsittely kuudessa viikossa ei anna eduskunnalle mahdollisuutta kuulla asiantuntijoita tai tarkastella päätösten perusteita.

"Kahden reaktorin perusteet ovat niin huterat, että ydinvoiman kannattajien on pakko yrittää juntata päätös pikavauhtia läpi", sanoo Greenpeacen energiavastaava Lauri Myllyvirta järjestön tiedotteessa.

Ongelmakohtina ydinvoimaloiden rakentamisessa Myllyvirta pitää ydinjätehuollon heikkoa suunnittelua, nopeasti uusiksi muokattuja sähkönkulutusennusteita ja ydinsähkön vientisuunnitelmia.

Julkisuudessa lupien pikaista käsittelyä ovat vaatineet muun muassa pääministeri Matti Vanhanen sekä eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari, joka istuu myös Fennovoiman osakasyritys Lahti Energian hallituksessa.

Ajankohtaisen Kakkosen mukaan Fennovoiman osakasyritys Outokummun hallituksen jäsen, työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston osastopäällikkö Taisto Turunen valmisteli ydinvoimapäätökset työ- ja elinkeinoministeriössä. Eduskuntakäsittelyssä pääroolissa on talousvaliokunnan puheenjohtaja Jouko Skinnari.

Kun viidennen ydinvoimalan lupaa käsiteltiin eduskunnassa, lausunnon asiasta antoi seitsemän valiokuntaa ja luvan käsittely vei kolme kuukautta. Greenpeace pitää mahdottomana vastaavan lausuntokierroksen läpikäymistä ennen juhannusta, kun kysymyksessä on kaksi erillistä hakemusta.

Juttua on muokattu klo 13.46. Jouko Skinnari ei ole Fennovoiman hallituksen jäsen, kuten jutussa alunperin väitettiin, vaan Lahti Energian hallituksen jäsen.

ydinvoima 
Viite