Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Wikimedia

Nicholas Stern.
Näin ei voi jatkaa. Nicholas Stern varoittaa ilmaston lämpenemisen seurauksista. Wikimedia

Näin ei voi jatkaa. Nicholas Stern varoittaa ilmaston lämpenemisen seurauksista.

Tulevaisuudessa sinunkin on pärjättävä alle kahdella tonnilla vuodessa

14.9.2009 12.30

Lasse Leipola

maailman kasvihuonekaasupäästöt on rajoitettava vuoteen 2050 mennessä kahteen tonniin asukasta kohden, arvioi ekonomisti Nicholas Stern. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP.

Ilmastonmuutoksen taloudellisiin vaikutuksiin erikoistuneen Sternin mukaan vakavimmat vaikutukset voidaan välttää vain dramaattisilla päästöleikkauksilla. Kahden tonnin saavuttaminen vaatii huomattavia leikkauksia teollisuusmaissa, sillä nykyinen keskiarvo on Euroopassa 12 tonnia ja Yhdysvalloissa peräti 25 tonnia.

Stern arvioi, että Kiinassa, jossa koko maan keskiarvo on noin kuusi tonnia, on jo alueita, joiden asukkaiden päästöt nousevat länsimaiden tasolle tai jopa ohi.

”Kiinassa on monia alueita, joilla kansalaisten päästöt nousevat samalle tasolle kuin rikkaammissa eurooppalaisissa valtioissa”, Stern sanoi Pekingin yliopistolla pitämässään puheessa.

Hän uskoo, että Kiina osoittaa johtajuutta ilmastoneuvotteluissa ja pystyy vetämään kehitysmaat mukaan sopimukseen.

Stern kuitenkin varoitti samalla, että jos päästöt pysyvät nykytasolla, lämpötila nousee 50 prosentin todennäköisyydellä jopa viisi astetta.

”Tällainen lämpeneminen johtaa radikaaliin muuttoliikkeeseen. Joudumme arvioimaan aivan uudelleen, missä ihmiset voivat asua”, Stern sanoo.

Hän arvioi, että sadat miljoonat tai jopa miljardit joutuvat muuttamaan, mikä aiheuttaa vakavan maailmanlaajuisen konfliktin.

ilmastoneuvottelut 
Viite