Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tutkijat varoittivat helmikuussa: Sandyn kokoiset myrskyt yleistyvät Yhdysvaltain itärannikolla

31.10.2012 9.32
Lasse Leipola

Tuhoisia tulvia Yhdysvaltain itärannikolla aiheuttavat hirmumyrskyt yleistyvät selvästi ilmaston lämmetessä. Tästä Nature Climate Changessa viime helmikuussa julkaistu tutkimuksesta on tullut tällä viikolla entistäkin ajankohtaisempi, kun hirmumyrsky Sandy on aiheuttanut ennennäkemätöntä tuhoa muun muassa New Yorkissa.

Sandyn aiheuttaman myrskyvuoksen ja samalle ajankohdalle osuneen kuun vetovoiman aiheuttaman nousuveden yhteisvaikutuksesta merenpinta nousi noin 3–4 metriä. Tämän kokoluokan myrskyjen arvioitiin MIT:n ja Princetonin yliopiston tutkimuksessa syntyvän vain kerran 500 vuodessa. Ilmastonmallien perusteella vastaavat myrskyt toistuisivat tulevaisuudessa 25–240 vuoden välein.

Viime vuoden elokuussa hurrikaani Irene aiheutti tuhoa Karibialla ja Yhdysvaltain itärannikolla. MIT:n tutkimuksessa tuon myrskyn aiheuttamia tulvia luonnehdittiin niin pahoiksi, että sellaisia on osunut kohdalle vain kerran sadassa vuodessa. Tutkimuksen mukaan ilmastonmuutos kuitenkin lisää tällaisia myrskyjä niin paljon, että niitä tapahtuu jatkossa 3–20 vuoden välein.

ilmastonmuutos  myrskyt  tulvat Haluatko lukea lisää Lankaa? Tilaa paperilehti täältä.

Vihreä Lanka 5/2017

Lue

Vihreä Lanka

5/17


Sisällysluettelo
Anna palautetta

Gaudeamus


Twitter

Graafisia maailmanselityksiä -teksti
Tuotantoeläimen lyhyt elämä (Sammeli Heikkinen & Iiro Törmä)

Kuva: Pekka Sauri