

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019
SXC
Päästölle hinta? Ilmastonmuutoksen rajoittamisen hinta nousee nopeasti, arvioi tuore tutkimus.
3.1.2013 12.45
Tuoreen tutkimuksen mukaan poliittiset päätökset ja sosiaaliset valinnat aiheuttavat ilmastonmuutoksen rajoittamiseen suuremman epävarmuuden kuin teknologian kehitys tai ilmastomallien epätarkkuus.
Tänään torstaina Naturessa julkaistun tutkimuksen tavoitteena oli yhdistää eri tekijöihin liittyvät epävarmuudet ilmastonmuutoksen pysäyttämisen aiheuttamista kustannuksista tehtyihin arvioihin ja haastaa vanha käsitys siitä, ettei ilmastonmuutosta kannata jarruttaa ennen kuin sen vaikutukset tunnetaan tarkasti.
”Halusimme kehystää tämän ongelman uudella tavalla ja yrittää ymmärtää, mitkä epävarmuustekijät vaikuttavat pyrkimyksiin rajoittaa ilmaston lämpenemistä tietyin toimenpitein”, tutkimusta johtanut Joeri Rogelj sanoo tiedotteessa.
Esimerkiksi ilmastotieteeseen liittyvät epävarmuustekijät ovat tutkijoiden mukaan sen verran pieniä, ettei niillä ole merkitystä kriittisenä pidetyn kahden asteen rajan saavuttamisen todennäköisyyteen, jos päästövähennyksiä lykätään.
”Jos lykkäämme 20 vuodella, todennäköisyys rajoittaa lämpeneminen kahteen asteeseen on niin pieni, ettei geofyysisillä epävarmuustekijöillä ole enää merkitystä”, Rogelj sanoo.
Tutkimuksen mukaan suurin epävarmuustekijä, joka vaikuttaa mahdollisuuteen rajoittaa ilmastonmuutosta, on ilmastopolitiikka, eli se kuinka nopeasti ja kuinka paljon maailman maat vähentävät päästöjään tai tekevät muista ilmastonmuutosta hillitseviä toimia.
Tutkimuksen mukaan esimerkiksi päästövähennyksien lykkääminen kasvattaa nopeasti tietyn tavoitteen saavuttamisen hintaa. Uutistoimisto Reutersin mukaan kahden asteen tavoitteeseen olisi 60 prosentin mahdollisuus, jos kaikille päästöille asetettaisiin nyt hinnaksi 20 dollaria per tonni. Vastaavan todennäköisyyden saavuttaminen vuonna 2020 vaatisi jo 100 dollarin hintaa.
Toiseksi suurimpana epävarmuustekijänä pidettiin sosiaalista kehitystä. Tutkija David McCollum sanoo tiedotteessa, että sillä, kuinka paljon energiaa maailmassa käytetään, on paljon suurempi vaikutus kuin sillä, miten tämä energia tuotetaan.
”Energiatehokkuus, parempi kaupunkisuunnittelu, elämäntapavalinnat – nämä energian kysyntään vaikuttavat asiat ovat hyvin tärkeitä ja silti ne saavat vähän huomiota verrattuna tuotantopuoleen”, McCollum sanoo.
Tutkimukseen osallistuivat Itävallassa sijaitseva järjestelmäanalyysi-instituutti IIASA, ETH Zürichin teknillinen yliopisto ja amerikkalainen ilmastotutkimuskeskus NCAR.
Tweet