Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tutkimus: Suomi pärjää ilman fossiilisia polttoaineita ja ydinvoimaa

13.4.2011 14.27

Lasse Leipola

Bioenergia, tuuli- ja aurinkovoima riittävät täyttämään Suomen energiatarpeen, ilmenee Vaasan yliopiston Levón-instituutissa ja Vaasan energiainstituutissa tehdystä tutkimuksesta.

”Me ennustamme rakenteellista muutosta energiasektorilla. 20–30 vuoden aikajänteellä syntyy uusi hajautettu struktuuri, joka perustuu kokonaan uusiutuviin energioihin, omalta alueelta peräisin oleviin resursseihin ja täydelliseen energiaomavaraisuuteen”, sanovat kehittämispäällikkö Pekka Peura ja projektipäällikkö Timo Hyttinen asiasta annetussa tiedotteessa.

Tutkimuksessa käsiteltiin vain bioenergiaa, jonka määrä ylittää energian tarpeen suuria asutuskeskuksia ja energiaintensiivistä teollisuutta lukuun ottamatta. Jos mukaan lasketaan tuuli- ja aurinkovoima sekä maaperään ja veteen sitoutuneet energiat, on energiaa yli tarpeen.

Tutkijoiden mukaan siirtymävaiheessa tarvitaan julkista tukea.

”Kyse ei kuitenkaan ole ”tukiautomaatista” vaan ainoastaan rakenteen syntyvaiheesta. Historiallisesti tarkastellen koko energiasektori on syntynyt valtion rahoituksella ja siinä mielessä nämä uudet ratkaisut pitäisi näiltäkin osin saattaa edes tasavertaiseen asemaan”, Peura sanoo.

Tutkimus julkaistaan kansainvälisessä Journal of Cleaner Production -lehdessä.

energia 




Viite