Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tutkimus: Tuulivoima jo uutta ydinvoimaa halvempaa

30.11.2012 10.18

Sammeli Heikkinen

Tuulivoimasähkön tuotantokustannukset ovat alhaisemmat, kuin uudelle paikalle rakennettavan uuden ydinvoimalan, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston perjantaina julkaisema tutkimus.

Tutkimuksen mukaan maalle rakennettavan tuulivoimalan sähköntuotantokustannus on 52,7 euroa megawattitunnilta, kun taas uudelle paikalle rakennettavan ydinvoimalan megawattitunti maksaisi 57,9 euroa.

Tämä laskelma ydinsähkön hinnasta pätee esimerkiksi vastaatuulessa olevan Fennovoiman voimalaan. Raportissa lasketaan, että Pyhäjoelle kaavaillun 1650 megawatin laitoksen rakentaminen neitseelliselle maaperälle maksaa yli 8,5 miljardia euroa. Julkisuudessa Fennovoima on pitänyt laitoksella epämääräistä 4–6 miljardin hintalappua.

Uuden ydinvoimalan sähkö on edelleen tuulisähköä halvempaa, jos laitos tehdään jo valmiiksi varustellulle teollisuusalueelle. Tuolloin voimala maksaisi 6,25 miljardia ja sen tuottama sähkö 43,7 euroa megawattitunnilta. Tähän sähkön hintaluokkaan siis asettuisi rakenteilla oleva Olkiluoto 3.

Tutkimuksessa arvioidaan, että tuulivoiman tuotantokustannukset laskevat vuoteen 2020 mennessä 48,4 euroon megawattitunnilta.

Ydinvoiman etuna tuulivoimaan verrattuna on kuitenkin se, että reaktori tuottaa sähköä tasaisesti ympäri vuoden. Tutkimuksessa ydinvoimalan huippukäyttöajaksi onkin laskettu vuodessa 8 000 tuntia vuodessa ja tuulivoimalan vain 2 200 tuntia.

Tuulivoiman hinta myös nousee huomattavasti, jos voimala rakennetaan merelle. Merituulivoimalan tuotantohinnaksi tutkimuksessa lasketaan 76,8 euroa megawattitunnilta.

Muista vertailluista sähköntuotantomuodoista kaasusähkön hinta on 75,4 e/MWh, hiilisähkön hiilidioksidin käyttöönotolla 64,4, e/MWh, turvelauhteen 75,4 e/MWh (64,4 e/MWh hiilidioksidin talteenotolla) ja puupolttoainetta käyttävän lauhdesähkön 70,2 e/MWh.

Suurten aurinkovoimalaitosten tuottama sähkö olisi Suomessa kaikkein kalleinta, noin 150 euroa megawattitunnilta.

Koteihin asennettavien aurinkopaneelien käyttö sen sijaan voi olla Suomessakin tutkimuksen mukaan kannattavaa, jos sen voi ilman lainanottoa tehdä. Kotiaurinkosähkön hintahaarukka on noin 90–130 euroa megawattitunnilta.

Lappeenrannan yliopiston tutkimuksesta kertoi ensimmäisenä Talouselämä.

 

ydinvoima  tuulivoima  energiantuotanto 
Viite