Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Paul Anderson (geograph.org.uk) / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Scout Moor.
Viileässä viimassa. Scout Moorin tuulivoimapuisto Manchesterin lähellä Englannissa.Paul Anderson (geograph.org.uk) / Wikimedia Commons (CC-BY-SA)

Viileässä viimassa. Scout Moorin tuulivoimapuisto Manchesterin lähellä Englannissa.

Tuulivoima kukoistaa kylmässä – sähköä jopa kymmenen OL3:n verran

28.5.2013 9.26

Lasse Leipola

Maapallon kylmillä alueilla on valtavasti tuulivoimapotentiaalia, arvioi VTT. Tutkimuslaitos selvitti tuulivoiman mahdollisuuksia kylmillä alueilla osana kansainvälistä markkinakatsausta.

Pohjoisilla alueilla, kuten Kanadassa ja Skandinaviassa, on kylmää ja tuulista, mikä tekee tuulivoimasta houkuttelevan vaihtoehdon. Kylmä ilma on nimittäin lämmintä tiheämpää ja lisää jonkin verran energiantuotantoa.

”Merituulivoimasta eli offshoresta puhutaan paljon, mutta kylmien alueiden tuulivoima on siihen verrattuna enemmän kuin kymmenen kertaa suurempi markkina. Tuulivoiman kustannustehokas hyödyntäminen kylmillä
alueilla on jo alkanut, kun taas merituulivoima on vielä tutkimus- ja kehitysvaiheessa”, tutkija Tomas Wallenius sanoo VTT:n tiedotteessa.

Tuoreen ennusteen mukaan kylmille alueille rakennetaan 45–50 gigawattia uutta tuulivoimakapasiteettia vuoteen 2017 mennessä, mikä tarkoittaa 72 prosentin kasvua vuoden 2012 lopun tilanteeseen verrattuna. Kylmien alueiden uuden tuulivoimakapasiteetin arvioidaan tuottavan vuosittain sähköä yhtä paljon kuin kymmenen Olkiluoto 3 -voimalaa.

Haittapuolena voimalan siipien jäätyminen aiheuttaa 3–10 prosentin tuotantotappio, joita voidaan kuitenkin pienentää jäänestojärjestelmällä. Se taas voi avata liiketoimintamahdollisuuksia Suomessa.

”Tutkimuksemme mukaan markkinoilla on kasvava tarve jäätymiseneston ratkaisuihin, joita on kehitetty Suomessa VTT:n johdolla. Toinen hyvä esimerkki osaamisesta on Labkotec, joka on maailman markkinajohtaja jääntunnistuksessa. Kilpailu on kovaa, mutta kylmien olosuhteiden tuotteet ja palvelut vaativat erityisosaamista, jota Suomesta löytyy ja jota me voimme täällä edelleen kehittää. Hyvällä suunnittelulla kylmien ja jäätävien olojen haasteet voidaan voittaa taloudellisesti kannattavalla tavalla.”

ydinvoima  tuulivoima  uusiutuvat  energia  sähkö 




Viite