Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Sampsa Hario, Lumituuli OY / Puolustusvoimat

Tuulivoimala ja tutka.
Vastakkain. Tutkat ja tuulivoimalat sopivat huonosti yhteen.Sampsa Hario, Lumituuli OY / Puolustusvoimat

Vastakkain. Tutkat ja tuulivoimalat sopivat huonosti yhteen.

Tuulivoima löi itsensä läpi Suomessa, vaikka armeija jarruttaa

30.1.2014 10.16

Sammeli Heikkinen

Suomalaisten tuulivoimaprojektien suurin yksittäinen hidaste tietyillä tärkeillä alueilla on puolustusvoimat. Ongelmana on se, että tuulivoimalat voivat vaikeuttaa tutkien käyttämistä.

Perämeren tuulivoimala­-alueella tuulivoiman ja puolustusvoimien vastakkainasettelusta päästiin eroon luomalla tuulivoiman kompensaatioalue. Sinne tehtäville voimaloille ei tarvitse enää erikseen hankkia armeijan hyväksyntää. Sotilastutkille aiheutuva haitta kompensoidaan turbiinikohtaisella maksulla.

Kaakkois-Suomessa tuulivoimahankkeista merkittävä osa on sen sijaan jämähtänyt puolustusvoimien vastustuksen vuoksi.

”Kaikki alueen tuulivoimatoimijat pyrkivät niitä edistämään, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut. Käytännössä tilanne on se, että alueen hankkeita ei pystytä rakentamaan”, Suomen tuulivoimayhdistyksen toiminnanjohtaja Anni Mikkonen sanoo.

Perämeren kompensaatio­alueen kaltaista ratkaisua ei ole vielä löydetty. Viime vuonna voimaan tulleen lain mukaan alueen muodostaminen edellyttää, että puolustusvoimat laatii alueelle ratkaisun, joka mahdollistaa tuulivoiman rakentamisen vaarantamatta puolustusvalmiutta.

Toinen suuri este, joka hidastaa tuulivoiman rakentamista Suomessa, ovat melurajat. Niihin pitää Mikkosen mukaan saada pikaisesti selvyys. Melurajoihin kiinnitti huomiota myös tuulivoiman edistämistyöryhmä, joka luovutti raporttinsa tuulivoiman esteistä elinkeinoministeri Jan Vapaavuorelle (kok) vuoden lopussa.

Ympäristöministeriön toissa vuonna julkaiseman Tuulivoimarakentamisen suunnittelu -oppaan ohjemelutasot ovat selvästi matalammat kuin valtioneuvoston 1992 päättämät yleiset melurajat.

Energiateollisuuden ja tuulivoimayhdistyksen teettämän kyselytutkimuksen mukaan esimerkiksi loma-asutusta koskevan ohjearvon tiukka tulkinta voisi torpata kolmanneksen tulevista hankkeista. Melurajaepäselvyyden ratkaisemiseksi asiasta on tulossa uusi valtioneuvoston asetus kevään aikana.

Esteistä huolimatta viime vuosi oli suomalaiselle tuulivoimalle jonkinlainen läpimurto. Lokakuussa tuulivoimalla tuotettiin ensi kerran yli prosentti Suomen sähköstä. Joulukuussa tuulivoiman osuus oli 1,7 prosenttia.

Vuoden lopussa Suomessa oli 211 voimalaa, joiden teho oli noin 450 megawattia ja kokonaistuotanto hieman alle 800 gigawattia. Valtio maksoi tästä tukea syöttötariffin eli takuuhinnan kautta 6,4 miljoonaa euroa.

Tuulivoimakapasiteetti kasvoi viime vuonna yli 50 prosenttia ja tänä vuonna uusia voimaloita rakennetaan Tuulivoimayhdistyksen arvion mukaan 150–200 megawatin edestä.

Ruotsista ollaan vielä kaukana: viime vuonna länsinaapurissa tuulivoimaloista saatiin liki yhdeksän terawattituntia sähköä. Loviisan ydinvoimala tuotti kahdeksan terawattituntia.

tuulivoima 


Lisää aiheesta:



Viite