Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

EWEA

Tuuligrafiikka.
Jyrkkää nousua. Tuulivoimaa rakennetaan Euroopasssa yhä enemmän ja enemmän. Yksiköt gigawatteja.EWEA

Jyrkkää nousua. Tuulivoimaa rakennetaan Euroopasssa yhä enemmän ja enemmän. Yksiköt gigawatteja.

Tuulivoimako vähäistä? Korvaaminen vaatisi 72 miljoonaa tonnia hiiltä

28.9.2012 13.05

Lasse Leipola

Euroopan tuulivoiman tuotantokapasiteetti on ylittänyt 100 gigawatin rajan, kertoo etujärjestö EWEA. Vertailuna Suomen neljän käytössä olevan ydinvoimalan, jotka tosin tuottavat sähköä tyynelläkin, kapasiteetti on noin 2,7 gigawattia.

Vaikka tuulivoimalat eivät tuota sähköä vuoden jokaisena tuntina, on niiden vaikutus Euroopan energiamarkkinoilla huomattava.

”Vaatisi vuosittain 72 miljoonaa tonnia hiiltä, jotta voitaisiin korvata Euroopan vuosittainen tuulivoimatuotanto”, johtaja Christian Kjaer sanoo EWEA:n tiedotteessa.

Hän havainnollistaa, että jos tuo hiilimäärä lastattaisiin yhteen junaan, ulottuisi se Argentiinan Buenos Airesista Belgian Bryssellin. Samaisen hiilimäärän kaivaminen, kuljettaminen ja polttaminen maksaisi noin viisi miljardia euroa ja aiheuttaisi 220 megatonnin co2-päästöt.

”Vaikka vain pienenpieni osuus niistä mahdollisuuksista, joita tuulivoimalla Euroopassa on, on hyödynnetty, tuulivoimalla on merkittävä vaikutus Euroopan energiaturvallisuuteen ja ympäristöön. Sen lisäksi se hyödyttää meitä valtavasti luomalla vihreitä työpaikkoja ja alan asiantuntijoita”, Kjaer jatkaa.




Viite