Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Emilia Pippola

Metsää.
Mallia metsästä. Metso-ohjelmaa halutaan soveltaa myös muihin luontotyyppeihin.Emilia Pippola

Mallia metsästä. Metso-ohjelmaa halutaan soveltaa myös muihin luontotyyppeihin.

Työryhmä selvitti: Tehoton laki toimii hyvin

19.1.2011 11.54

Lasse Leipola

Suomen luonnonsuojelulainsäädäntöä arvioinut työryhmä luovutti tänään keskiviikkona raporttinsa ympäristöministeri Paula Lehtomäelle (kesk). Selvityksen perusteella laki toimii muttei tehoa.

”Luonnonsuojelun lainsäädäntö on toiminut kokonaisuudessaan verrattain hyvin, vaikka sillä ei ole voitu estää luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä”, todetaan asiasta annetussa tiedotteessa.

Raportin mukaan luonnon monimuotoisuuden tila olisi kuitenkin vielä heikompi ilman vuonna 1996 säädettyä luonnonsuojelulakia.

Työryhmä ehdottaa, että metsien suojelusta tuttua Metso-mallia sovellettaisiin myös muihin luontotyyppeihin. Metso-ohjelmassa metsänomistajat voivat myydä maansa suojelualueiksi.

Pelkät suojelualueet eivät kuitenkaan työryhmän mukaan riitä, vaan huomiota on kiinnitettävä myös niiden välisiin yhteyksiin ja ekosysteemien toimintakykyyn.

Luonnonsuojelulain heikkoutena pidetään myös sen vaikeaselkoisuutta. Työryhmän mukaan laissa esimerkiksi viitataan usein EU:n direktiiveihin sen sijaan, että asiat löytyisivät varsinaisesta lakitekstistä.

luonnonsuojelu 




Viite