Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Tämän vuoksi suklaa on kohta yhtä kallista kuin kaviaari

9.11.2010 11.48

Saija Räsänen

Suklaasta voi seuraavan 20 vuoden aikana tulla yhtä kallista ja harvinaista kuin kaviaarista, arvioivat suklaateollisuuden asiantuntijat. Asiasta kertoo The Independent.

Suklaan hinta on tuplaantunut viimeisen kuuden vuoden aikana. Syy suklaan kallistumiselle piilee sen tuotantoprosessissa: viljelijät, jotka myyvät kaakaopuiden sadon eteenpäin kansainvälisille yrityksille, eivät saa työstään tarpeeksi suurta korvausta voidakseen istuttaa uusia kaakaopuita hakattujen tilalle.

"Pienyrittäjät tienaavat vain 80 senttiä päivässä. Afrikkalaisten kaakaoviljelijöiden lapset, joiden eliniänodote on vain 56 vuotta, suuntaavat mieluummin töihin kaupunkeihin kuin raatavat viljelmillä pienellä palkalla", sanoo kaakaoteollisuudesta kirjan kirjoittanut Tony Lass.

Kaakaopuiden kasvuvauhti ei pysy kasvavan suklaan kulutuksen perässä: suklaan perään hamuavat yhä uudet ihmismassat lännen lisäksi kehittyvissä maissa, mutta uuden kaakaosadon kasvattamiseen kuluu kolmesta viiteen vuotta.

Ylikulutuksesta ei nauti luontokaan, sillä riistoviljely köyhdyttää maaperää.

"Ghanassa ja Norsunluurannikolla hakattu maaperä on kuollut - siinä ei ole jäljellä lainkaan ravintoaineita. Ja jotkut viljelijät Länsi-Afrikassa ovat vaihtaneet lapsityövoimaan selviytyäkseen työntekijäpulasta", sanoo lontoolainen suklaayrittäjä Marc Demarquette.

Lisäksi kaakaopuut kilpailevat kasvutilasta muun muassa biopolttoaineiden valmistukseen tarvittavien palmuöljyviljelmien kanssa.

viljely 




Viite