Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Reili Vaarmann tutkii UFF:in vaatteita.
Kanta-asiakas. Usein UFF:lla asioiva Reili Vaarmann etsi juhla-asua Helsingin Punavuoressa tiistaina.Mikael Ahlfors

Kanta-asiakas. Usein UFF:lla asioiva Reili Vaarmann etsi juhla-asua Helsingin Punavuoressa tiistaina.

UFF palasi otsikoihin

23.10.2009 8.34

Lena Björklund

”Älkää antako mitään UFF:lle. Minä en ainakaan antaisi”, sanoo Helsingin kirjamessuilla viikonloppuna esiintyvä ruotsalainen Nuri Kino.

Kinolta ja Jenny Nordbergilta ilmestyi syyskuussa suomeksi dekkarityyppinen romaani Hyväntekijät, jossa seurataan kierrätysvaateketju BHH:n katalia toimia eri puolilla maailmaa.

Lukijalle selviää nopeasti, että kirjainyhdistelmän vastine oikeassa elämässä on UFF.

Kino paljasti Dagens Nyheter-lehdessä vuonna 2001, että iso osa UFF:n rahavirroista päätyi Tanskassa 1970-luvulla perustetulle Tvind-liikkeelle ja sen perustajan Mogens Amdi Petersenin tilille. Upporikas Petersen on sittemmin kansainvälisesti etsintäkuulutettu.

Seurasi kohu, joka pakotti UFF:n sulkemaan suurimman osan myymälöistään Ruotsissa.

”Tukholmassa on jäljellä vain yksi”, Kino sanoo.

Hän määrittelee Tvindin lahkoksi ja aivopesujärjestelmäksi.

Ruotsissa Tvindin ja UFF:n välinen yhteys on ollut selvä. Ruotsin UFF:n entinen varapuheenjohtaja Trond Narvestad myönsi asian muutama vuosi sitten – väitettyään aluksi muuta.

Narvestad kuuluu Opettajaryhmäksi kutsuttuun Tvindin ydinjoukkoon.

Skandaalit nakersivat Ruotsin UFF:n konkurssiin vuonna 2003, mutta järjestö syntyi uudelleen jo seuraavana vuonna nimellä Humana Sverige. Sen keräyksistä vastaa Narvestad.

Kun Svenska Dagbladet toissajouluna selvitti, miten paljon eri järjestöjen keräämistä varoista käytetään avustustyöhön, Humana Sverige oli surkein. Vain kolme prosenttia sen keräämistä 19,4 miljoonasta kruunusta päätyi avustustoimintaan.

Tanskassa Tvindin ydinjoukkoa on vuosia yritetty saada tuomiolle veropetoksista.

Lehtitietojen mukaan tammikuussa yksi jäsenistä saikin kahden ja puolen vuoden vankeustuomion. Viisi muuta pääsi pakenemaan, vaikka heidät oli FBI:n avulla jo saatu Tanskaan.

Yksi pakenijoista oli Petersen. Hänen arvellaan olevan Meksikossa, missä Tvindillä on hulppea päämaja.

Petersenin henkilökohtainen luksushuvila sijaitsi ainakin vielä joitakin vuosia sitten Fisher Islandilla Miamin ulkopuolella. Niin kuin myös romaanin lahkon johtajalla.

Romaania markkinoidaan tosipohjaisena. Silti Kino toivoo ihmisten muistavan, että kyseessä on fiktio.

”Siinä on paljon keksittyä ja muunneltua”, Kino sanoo, mutta huomauttaa, ettei todellisuus kalpene fiktiolle.

Kinon mukaan Tvind kasvaa ja on nyt mukana myös aids-projekteissa.

Suomen UFF on säästynyt skandaaleilta. Sillä on sekä ulkoministeriön että EU:n tukemia kehitysyhteistyöhankkeita. Niiden tukisumma nousee lähelle kolmea miljoonaa euroa.

UFF:lla on Suomessa paljon liikkeitä, vaatteiden keräyspisteitä, nettimyyntiä, kuukausilahjoittajia ja lipaskeräystä.

”Skandaalit eivät kosketa suoraan UFF:ää eivätkä Humanaa, vaan Opettajaryhmään kuuluvia ihmisiä”, sanoo Suomen UFF:n viestintä- ja kehitysyhteistyöpäällikkö Birgit Nevala.

”Olemme hyvin vahvasti käyneet sitä vastaan, että meitä yhdistyksenä sotkettaisiin yksittäisten ihmisten verosotkuihin. Niistähän näissä skandaaleissa on kyse.”

Myymistään kierrätysvaatteista Suomen UFF saa vuodessa kokoon noin miljoona euroa, joka menee yhdistyksen mukaan kokonaisuudessaan avustuskohteisiin.

kierrätys 
Viite