Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Uhkaako infarkti – muuta Kemiin!

7.5.2008 15.15

Vihreä Lanka

Jos sinulla on sydäninfarkti tai lonkkamurtuma, olet onnekas jos asut Länsi-Pohjassa. Taloustaito-lehden Stakesilta saamien lukujen mukaan Länsi-Pohjassa tarjotaan tehokasta hoitoa ainakin näihin vaivoihin.

Potilaiden tervehtymisessä on suuria eroja riippuen kunnasta ja sairaalasta. Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä, johon kuuluvat Kemi, Keminmaa, Simo, Tornio ja Tervola, vain noin 17 prosenttia sydäninfarktin saaneista kuoli ensimmäisen sairausvuotensa aikana 2005. Esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Karjalassa vastaava luku oli yli 25 prosenttia.

”Jossakin keskussairaalassa saatetaan tietyn vaivan hoidossa leikata kymmenkertainen määrä potilaita toiseen sairaalaan verrattuna”, sosiaali- ja terveysministeriön lääkintäneuvos Kati Myllymäki kertoo Taloustaidon haastattelussa.

Myllymäen mukaan erot johtuvat muun muassa kansanterveyslaista, joka määrää kunnan järjestämään terveydenhuollon, mutta ei puhu sen sisällöstä.

Samassa Taloustaidon numerossa on myös vertailtu kuntien terveysmenoja asukasta kohden. Selkeästi pienimmillä menoilla vuonna 2006 selvisi Keski-Suomen Multia. Suuremmista kunnista reilusti alle maan keskiarvon pääsivät muun muassa Heinola, Imatra ja Lahti.

Reilusti yli keskiarvon terveysmenoihin käyttivät muun muassa Espoo ja Vantaa. Kaikkein eniten asukasta kohden, noin puolitoistakertaisesti koko maahan nähden, käytti Velkuan saaristokunta.

Artikkelin mukaan väestön vanhenemisen takia terveysdenhuoltomenot ovat kuluneella vuosikymmenellä kasvaneet kaksi kertaa inflaatiota nopeammin.

kunnat  terveydenhuolto 
Viite