Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Tasa-arvoisen avioliittolain info.
Kymmenen nimeä. Uuden lakialoitteen on nyt allekirjoittanut työryhmän lisäksi myös viisi ministeriä.Lasse Leipola

Kymmenen nimeä. Uuden lakialoitteen on nyt allekirjoittanut työryhmän lisäksi myös viisi ministeriä.

Ulkoinen adoptio mukaan avioliiton uudistukseen

28.9.2011 11.30

Lasse Leipola

Tasa-arvoista avioliittolakia koskeva lakialoite sallisi perheen ulkopuolisen adoption samaa sukupuolta oleville pareille.

”Samat tiukat säännöt koskisivat kaikkia pareja”, kokoomuksen kansanedustaja Lasse Männistö sanoi tänään keskiviikkona, kun lakialoite esiteltiin eduskunnassa.

Lisäksi se mahdollistaisi nykyisten rekisteröityjen parisuhteiden muuttamisen avioliitoiksi osapuolten ilmoituksella. Rekisteröityjen parisuhteiden muodostaminen ei olisi enää mahdollista.

"Tämän lain säätämisen jälkeen parisuhteiden välistä eroa ei enää olisi, eli ei olisi tarvetta rekisteröidyn parisuhteen kaltaiselle, avioliitosta erilliselle instituutiolle", Männistö sanoi.

Aloitetta valmistelleessa työryhmässä istunut kansanedustaja Oras Tynkkynen (vihr) uskoo, että Suomi on nyt valmiimpi tasa-arvoiseen avioliittolakiin kuin vuosina 2006 ja 2009, jolloin hän teki vastaavan aloitteen.

"Silloin se ei herättänyt juurikaan keskustelua, mutta nyt ilmapiiri on kyselyiden ja vaalikonevastausten perusteella erilainen. Ja vaalikonevastauksista näkee, että monet vastustajien argumentit ovat sellaisia epäilyksiä, joista päästään keskustelemalla yli", Tynkkynen sanoi.

Aloitteen ensimmäiset allekirjoittajat ovat hallituspuolueiden puheenjohtajat lukuunottamatta kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsästä ja kokoomuksen Jyrki Kataista.

"Pyysin, että kokoomuksen ministeriryhmästä joku allekirjoittaisi aloitteen ja Alexander Stubb allekirjoitti sen", Männistö selvitti.

Tynkkynen muistutti, että Stubbilla on pitkä historia seksuualivähemmistöjen puolustajana muun muassa europarlamentissa.

Avioliittolakia valmistelleeseen työryhmään kuuluivat Männistön ja Tynkkysen lisäksi Susanna Huovinen (sd), Silvia Modig (vas) sekä Astrid Thors (rkp). Ryhmään oli kutsuttu myös edustajat perussuomalaisista, keskustasta ja kristillisdemokraateista.

Aloite perustuu oikeusministeriön teettämään selvitykseen ja se on työryhmän mukaan juridisesti perusteellisesti valmisteltu. Tavoitteena on kerätä listaan yli sata nimeä ja saada laki hyväksyttyä tämän vaalikauden aikana.

tasa-arvo  seksuaalivähemmistöt  avioliitto 
Viite