Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Kombo.
Tsot, tsot. Hallitus haluaa puuttua harmaaseen talouteen, jätteiden määrään ja päästöihin.SXC

Tsot, tsot. Hallitus haluaa puuttua harmaaseen talouteen, jätteiden määrään ja päästöihin.

Uusi budjetti rankaisee päästöistä, jätteistä ja harmaasta taloudesta

20.8.2010 11.29

Lasse Leipola

Vihreät ministerit ovat tyytyväisiä hallituksen budjettiesitykseen. Muun muassa paljon puhutuille Itämeren suojeluhankkeille ja Oulu-Seinäjoki -rautatielle löytyi rahoitus.

”Olen tyytyväinen, että Itämeren suojeluun saadaan lisää rahaa ja Eteläisen Suomen metsien suojelun Metso-määrärahat luonnonsuojelualueiden hankintaan kasvavat selvästi”, työministeri ja puolueen puheenjohtaja Anni Sinnemäki sanoo vihreiden tiedotteessa.

Budjettiesityksessä verotuksen painotusta siirretään työn verottamisesta kuluttamisen verotukseen. Valtiovarainministeriön mukaan tämän trendin vaikutus koko vaalikauden aikana on ollut noin kaksi miljardia euroa.

Yksi vihreiden pitkäaikaisista tavoitteista on ollut harmaan talouden kitkeminen. Budjettiesityksessä myönnetään kuusi miljoonaa euroa sen ja muiden talousrikosten kitkemiseen.

”Harmaan talouden torjunta ja talousrikosten käsittely on tärkeää, jotta veroja ja julkisia maksuja välttelevät yritykset eivät saa kilpailuetua ja jotta järjestäytyneen rikollisuuden toimintamahdollisuudet kapenevat”, sanoo oikeusministeri Tuija Brax.

Ympäristön kannalta keskeinen osa budjettia on energiaverotuksen uudistus, jonka myötä vero määräytyy yhä enemmän aiheutettujen päästöjen mukaan.

”Ekologisen verouudistuksen avulla aloitetaan julkisen talouden tasapainottaminen, mikä on tärkeää velkaantumisen hillitsemiseksi”, Sinnemäki sanoo.

Budjetin energiaosuus herätti tuoreeltaan myös runsaasti kritiikkiä. Esimerkiksi teknologiateollisuuden mukaan verouudistus heikentää energiaintensiivisen teollisuuden kilpailukykyä.

Sekä turve- että metsäteollisuus ärähtivät turpeen energiakäyttöön kohdistettavasta verosta, vaikka se jäi valtiovarainministeriön esitystä kevyemmäksi. Heidän huolenaan on, että turpeen kannattavuus heikkenee, mikä puolestaan vie entistä suuremman osan puusta energiakäyttöön eikä jalostukseen.

Niin sanottuun ekologiseen verouudistukseen kuuluu myös muun muassa jäteveron laajentaminen siten, että se koskee jatkossa myös yksityisiä kaatopaikkoja.

turve  työelämä  verotus  budjetti 
Viite