Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Uusi EU-direktiivi: yhdelle broilerille A4-paperiarkin verran liikkumatilaa

5.7.2010 12.48

Saija Räsänen

Heinäkuun alussa voimaan astunut uusi broilereiden kasvatusta koskeva EU-direktiivi ei juuri paranna broilereiden elinoloja, kritisoivat Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto SEY ja eläinsuojeluliitto Animalia.

Järjestöjen mukaan direktiivi pitää voimassa tämänhetkiset tuotantokäytännöt. Esimerkiksi tilavaatimus yhtä eläintä kohden ei ole A4-paperiarkkia suurempi, mikä tarkoittaa sitä, että jatkossakin on sallittua kasvattaa yli 20 broileria yhdellä neliömetrillä.

Eläinsuojelujärjestöjen mukaan kuluttajat ovat yhä kiinnostuneempia tuotantoeläinten elinolosuhteista, mutta eettisemmin tuotetun lihan tarjonta ei vastaa kysyntää.

”Suomessa ei ole käytännössä lainkaan saatavana lainsäädäntöä korkeammilla hyvinvointikriteereillä tuotettua broilerinlihaa. Siksi kuluttajien kannattaa jättää broilerinliha kokonaan ostamatta,” sanoo SEY:n viestintäpäällikkö Maria Blomster eläinsuojelujärjestöjen tiedotteessa.

Tehotuotettujen broilereiden olot ovat samankaltaisia kaikissa EU-maissa. Eläinsuojelujärjestöjen mukaan broilerit kasvatetaan ikkunattomissa, kymmenien tuhansien eläinyksilöiden halleissa ahtaasti ilman virikkeitä. Broilerit kärsivät usein jalkakivuista, tulehduksista ja rampautumisesta, kun niiden luut, sydän ja keuhkot eivät pysy mukana lihasten kovassa kasvuvauhdissa.

eläinoikeudet  eläintensuojelu 
Viite