Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Uusi kansalaisaloite eduskuntaan: Nyt vastustetaan pakkoruotsia

22.4.2014 12.45

Hannele Suojanen

Eduskunnan puhemiehelle Eero Heinäluomalle luovutetaan tämän viikon torstaina kansalaisaloite koskien ruotsin kielen muuttamista vapaaehtoiseksi oppiaineeksi.

Hanketta ajaa Vapaa Kielivalinta ry, joka määrittelee tavoitteekseen "muuttaa koulujärjestelmää edistämällä kiinnostukseen ja tarpeeseen pohjautuvaa kielten opiskelua". Kansalaisaloitteen allekirjoitti 62 158 ihmistä.

Hankkeen tavoitteena on, että minkään kouluasteen tutkinnoissa ei pitäisi vaatia ruotsin kielen osaamista. Julkiset palvelutehtävät tulisi jatkossa järjestää niin, että suomenkielinen voi toimia julkisissa tehtävissä ilman ruotsin kielen osaamista.

Ruotsinkielisten palvelut tulisi samalla turvata vapaaehtoisesti ruotsia opiskelleiden avulla.

Vapaa Kielivalinta perustelee hankkeen tärkeyttä Suomen kilpailukyvyn heikkenemisellä.

Yhdistyksen mukaan korkeakoulutetuilta vaadittava virkamiesruotsi ei takaa riittävää kielitaitoa ja pakollisten kielten opiskelu vähentää maailman valtakielten opiskelua.

”Ruotsin pakollisuus on pois muiden kielten opiskelusta ja se ei ole edes hyödyllinen useimmille opiskelijoille. Suomi on pitkällä aikavälillä kärsinyt huonosta kielitaidosta, ja kärsii jatkossakin mikäli kielivalinnaisuutta ei lisätä ”, toteaa Vapaan Kielivalinnan puheenjohtaja Ilmari Rostila yhdistyksen tiedotteen mukaan.

ruotsi  kansalaisaloite  koulu 
Viite