Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Uusi trendi: Kansalaiset tahtovat vastuun kunnan palveluista omiin käsiinsä

3.8.2011 9.36

Saija Räsänen

Sekä kuntalaiset että kunnanvaltuutetut kannattavat ihmisten omatoimisuuden lisäämistä kunnan palvelujen käytössä ja lähiomaisten hoitamisessa, selviää tuoreesta Kansalaismielipide ja kunnat -Ilmapuntari 2010 - 2012 -tutkimuksesta.

Tutkimuksessa kysyttiin kansalaisten ja valtuutettujen mielipiteitä siitä, kuinka turvata kunnan palvelut ja talous tulevaisuudessa.

Kuntalaisista omatoimisuuden lisäämistä kannatti useampi kuin joka neljäs, eli 29 prosenttia. Kunnanvaltuutetuista asiaa kannatti yli puolet, 54 prosenttia. Tutkimuksen tekijöiden mukaan omatoimisuuden suosion nousu heijastelee uutta ajattelua kuntapalvelujen järjestämisessä.

Suurimman kannatuksen omatoimisuuden ja vastuun lisäämiselle antoivat kokoomuslaiset valtuutetut, joista 68 prosenttia kannatti asiaa. Nihkeimmin siihen suhtautuivat vasemmistoliittolaiset, joista vain 32 prosenttia kannatti omatoimisuutta.

Kaikista suurimman kannatuksen talouden ja palvelujen turvaamisessa keräsi kuitenkin kunnallisveron korottaminen, jota kannatti valtuutetuista 69 prosenttia ja kuntalaisista 44 prosenttia.

Tutkimuksen teetti Kunnallisalan kehittämissäätiö TNS-Gallupilla. Siihen vastasi 1009 kansalaista ja 875 valtuutettua syksyllä 2010.

kunnat  talous  sosiaalipalvelut 
Viite