Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lehtikuva / Valtioneuvoston kanslia

"Höpönlöpöä." Tuija Brax pitää oikeusministeriöön kohdistettua kritiikkiä perusteettomana. Lehtikuva / Valtioneuvoston kanslia

"Höpönlöpöä." Tuija Brax pitää oikeusministeriöön kohdistettua kritiikkiä perusteettomana.

Vaalirahasotkussa ammutaan viestintuojaa

21.5.2008 11.06

Jukka Vahti

Oikeusministeri Tuija Brax (vihr) kiistää oikeusministeriön toimineen hitaasti vaalirahoituksen epäselvyyksien suhteen. Hänen mukaansa on mahdollista, että arvostelijat ovat halunneet ohjata keskustelua tarkoituksella sivuraiteelle.

Muun muassa entinen oikeusministeri, demarien Johannes Koskinen ja kokoomuksen Kimmo Sasi ovat ihmetelleet, miksi oikeusministeriö ei ole jo aiemmin pyytänyt tarkennuksia vaalirahailmoituksiin.

"Meillä ei ole mitään toimivaltaa pyytää tarkennuksia. Olen myös sanonut heti vaalien jälkeen, että se harmittaa hirveästi, että emme saa niitä pyytää", Brax sanoo.

Braxin mukaan sudeksi havaittua vaalirahalakia ei edes yritetty muuttaa demarien johtaessa oikeusministeriötä. Vihreät sen sijaan pitivät nykyistä lakia alun perinkin liian lepsuna.

Ministeri Brax pitää tilannetta vakavana, mutta uskoo, että tilanne voidaan ratkaista, jos tahtoa riittää.

"Näen tässä valtavan suuren mahdollisuuden, että nyt viimeinkin saadaan tämä laki kuntoon nopeasti, päättäväisesti ja kunnolla", Brax sanoo.

Vihreiden puoluesihteeri Panu Laturi vaatii ehdokkaita julkaisemaan saamansa rahat ja myös kampanjamenot ennen vaaleja. Näin äänestäjä tietäisi jo ennen äänestyspäätöstä, kuka hänen ehdokastaan on tukenut.

Vihreiden kannanoton mukaan ennakkoäänestyksen kannalta olisi parasta, jos jokainen ehdokas pitäisi julkista vaalirahoituspäiväkirjaa koko kampanjan ajan.

Myös presidentti Tarja Halonen vaati Turun Sanomien haastattelussa vaalirahojen julkistamista jo ennen vaaleja.

Juttua on päivitetty julkaisun jälkeen.
Viite