Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vaaliratikoilla hurjastelevat puolueet pistetiin kuriin

7.4.2011 15.53

Marja Hannula

Vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraatit saivat mainostaa vaaliraitiovaunun ajelua kansalaisille, mutta vihreät eivät.

Näin päätti puolueille vaunuja vuokraava Helsingin seudun liikenne HSL tänään torstaina, kun se kielsi Helsingin nuoria vihreitä mainostamasta vaaliajelua Facebook-sivuillaan. Etelä-Helsingin vihreät ja Helsingin vihreät nuoret järjestävät ratikkatempauksen perjantaina iltapäivällä.

HSL vaatii myös yllättäen, että vihreiden vaunua ajava kuski saa ottaa kyytiin vain tuntemiaan ihmisiä ja että taksa ajosta onkin 450 euroa eikä 90 euroa, kuten aiemmin oli sovittu.

Vasemmistoliiton eduskuntavaaliehdokas Silvia Modig poimi eilen keskiviikkona vaaliratikkaansa väkeä jokaiselta pysäkiltä. Apuna oli megafoni.

Miksi yhtäkkiä eri pelisäännöt HSL:n liikennetyönjohtaja Jarmo Laine?

"Säännöt ovat samat kaikille. Siinä eilisessä (vasemmistoliiton) tilausajossa oli mennyt kaikki päin honkia."

Laineen mukaan tilausajo ei saa kilpailla maksullisen joukkoliikenteen kanssa, ja siksi sitä ei saa mainostaa ulkopuolisille.

"Pelisäännöt ovat olemassa, mutta ehkä niistä on sitten viestitetty liian huonosti."

Laine ei osaa kertoa, miksi vihreiden taksaa oli yhtäkkiä nostettu. Hän lupaa, että puolue saa vaaliajella huomenna aiemmin sovittuun 90 euron hintaan. Kyseessä on henkilökunta-alennus eli kuljettaja hoitaa ajon työaikansa ulkopuolella.

"Epäilen, että tämä levinnyt vähän kuin elanto tämä koko kuvio", Laine selittelee ristiriitaista informaatiota.

Liikennetyönjohtaja vakuuttaa, että kaikkien puolueiden ajot aiotaan nyt syynätä tarkemmin.

"Olen tässä alkanut pohtia, että vaaliajo menee melkein järjestäen sääntöjen vastaisesti."

Myös sosialidemokraatit ajelivat tällä viikolla pahasti sääntöjen vastaisesti. Puolue oli laittanut sivuilleen tarkan pysäkkiaikataulun ja paketoinut raitiovaunun digimainokset omilla vaalimainoksillaan, mikä on Laineen mukaan selkeästi sääntöjen vastaista.

Niin on myös Vihreiden huomisessa Metro-lehdessä ilmestyvä mainos vaaliajosta.

Helsingin vihreiden vaalipäällikkö Kirsi Syväri kertoo, että tarkennukset säännöistä tulivat tänään vasta sen jälkeen, kun lehti oli jo ehtinyt painoon. Helsingin vihreiden nuorten toiminnanjohtaja Heidi Hiltusen mukaan sääntöjen muuttuminen tuli yllätyksenä.

"Eurovaaleissa meillä oli vielä mainos vaalisporasta."

Juttua on päivitetty 8. huhtikuuta. Toisin kuin jutussa alunperin väitettiin Kirsi Syväri ei ole Helsingin vihreiden nuorten vaan Helsingin vihreiden vaalipäällikkö.

vihreät  sdp  eduskuntavaalit  vasemmistoliitto 
Viite