Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Lasse Leipola

Tomaattia ja raportti.
Päästöt puntariin. Tutkimuksen pohjalta kehitettiin laskuri, jolla viljelijät voivat itse selvittää tomaattiensa hiilijalanjäljen.Lasse Leipola

Päästöt puntariin. Tutkimuksen pohjalta kehitettiin laskuri, jolla viljelijät voivat itse selvittää tomaattiensa hiilijalanjäljen.

Vaikea valinta poistui: kotimainen kasvihuonetomaatti kiri espanjalaisten etumatkan kiinni

15.1.2013 11.16

Lasse Leipola

Kotimainen tomaatti on nyt espanjalaista lajitoveriaan parempi valinta – riippumatta siitä, onko se kasvatettu kasvihuoneessa vai ei. Vielä muutama vuosi sitten espanjalainen oli päästöiltään kotimaista kasvihuonetuotantoa parempi valinta.

MTT:n tuoreen selvityksen mukaan kotimaisten kasvihuoneiden keskimääräisillä energianlähteillä tuotetun tomaatin kasvihuonekaasupäästöt ovat samaa luokkaa kuin espanjalaisilla tuontitomaateilla. Espanjan tuotannon muut ympäristövaikutukset ja sosiaaliset ongelmat, nostavat suomalaisen tomaatin kokonaisvaikutuksiltaan paremmaksi valinnaksi.

Toisaalta tomaatin päästöihin vaikuttaa suuresti se, millaista energiaa kasvihuoneella käytetään. Osa suomalaisista tiloista käyttää uusiutuvaa energiaa, jolloin kokonaispäästöt ovat paljon keskimääräistä pienemmät. Sen sijaan öljyn ja varsinkin turpeen käyttäminen nostaa päästöt niin kotimaisen kuin espanjalaisen keskiarvon yläpuolelle.
Viite