Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Ratikka Sörnäisissä.
Hyvin kulkee. Helsingin ensi vuoden budjetti keventää joukkoliikenteen lippujen hintojen korotuspaineita.Mikael Ahlfors

Hyvin kulkee. Helsingin ensi vuoden budjetti keventää joukkoliikenteen lippujen hintojen korotuspaineita.

Vaikeat säästöpäätökset lykättiin Helsingissä vaalien yli

21.10.2010 15.29

Noora Jussila

Helsingin kaupungin budjetista päästiin tänä vuonna sopuun helpommin kuin vuosi sitten, koska puolueet eivät halua suututtaa mahdollisia äänestäjiään eduskuntavaalien alla.

Kaupunginhallituksen ryhmät sopivat Helsingin ensi vuoden budjetista viime viikonloppuna ja vakuuttivat tyytyväisyyttään budjettineuvotteluihin.

Kokoomus, vihreät ja sdp lisäsivät budjettiesitykseen yhteensä 38 miljoonaa euroa vanhusten ja lasten palveluihin sekä joukkoliikenteeseen.

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan Otto Lehtipuu (vihr) myöntää, että ensi kevään eduskuntavaalien läheisyys näkyy budjetin loppusummassa ja painopisteissä. Ryhmien sopimat lisäykset ovat Lehtipuun mukaan keskimääräistä suuremmat.

”Toisaalta vaaleista huolimatta päätettiin isosta uudistushankkeesta, eli tuottavuusohjelmasta. Sillä voi olla isokin vaikutus siihen, miten Helsingin hallinto järjestetään.”

Helsingin hallintokoneisto on naapurikaupunkeja suurempi ja myös lautakuntia on enemmän. Käynnistettävän tuottavuusohjelman määräaika on ensi vuoden toukokuussa, jolloin lautakunnissa ja virastoissa tehdään jo budjettiesityksiä vuodelle 2012. Niitä ohjelma ehtii puraista. Ohjelmalla pyritään jäädyttämään kaupungin palveluiden kustannusten nousu.

Vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Mari Puoskari puolestaan arvioi, että eduskuntavaalien läheisyys ei näkynyt budjettineuvotteluissa.

Hänen mukaansa kaupungin budjetti korjattiin nyt realistisemmaksi kuin vuosi sitten, jolloin menot arvioitiin alakanttiin.

Viime vuonna ovet paukkuen budjettineuvotteluista poistuneet demarit taipuivat nyt budjettisopuun. Demareiden valtuustoryhmän puheenjohtajan Jorma Bergholmin mukaan neuvotteleminen vihreiden kanssa sujui tällä kertaa hyvin.

”Neuvottelujen ilmapiiri oli tänä vuonna parempi. Meidän linjamme oli viime vuonna sama kuin nyt, mutta nyt muiden linja oli muuttunut”, sanoo Bergholm.

Hän ei osaa arvioida, näkyikö vaalien läheisyys neuvotteluissa, mutta toteaa, että esimerkiksi kokoomuksen ja vihreiden ryhmissä on runsaasti jäseniä, joiden eduskuntatyö on katkolla ensi kevään vaaleissa.

vihreät  helsinki  kunnat  sdp  kokoomus 
Viite