Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / decade null (CC-BY-NC-SA)

Suomalaista elämää Helsingin Fredrikinkadulla.
Globaalit vaikutukset. Vain puolet Suomen kansantalouden ympäristövaikutuksista kohdistuu Suomeen. Flickr / decade null (CC-BY-NC-SA)

Globaalit vaikutukset. Vain puolet Suomen kansantalouden ympäristövaikutuksista kohdistuu Suomeen.

Vain puolet suomalaisten ympäristörasitteesta kohdistuu Suomeen

16.3.2009 12.04

Vihreä Lanka

Suomalaisten aiheuttamista ympäristövaikutuksista puolet syntyy rajojemme ulkopuolella. Eniten ympäristövaikutuksia aiheuttavat asuminen, ravinto ja liikenne.

Suomen ympäristökeskuksen johdolla tehdyn selvityksen mukaan kulutuksen kohdistaminen kotimaisiin palveluihin tavaroiden ostamisen sijaan ei merkittävästi vähennä ympäristö- tai ilmastovaikutuksia.

”Palvelut eivät tule tyhjästä. Toki esimerkiksi kengän vieminen suutarille korjattavaksi on ekologista, mutta pitää muistaa, että kansantalouden tilinpidon kannalta palveluita ovat myös esimerkiksi kaupat ja kuljetukset”, hankkeen vastuullinen johtaja Jyri Seppälä sanoo.

Hän muistuttaa, että kansantalous pyörii pitkälti tällaisten runsaasti energiaa kuluttavien palveluiden ja toimialojen varassa.

Suomen ympäristökeskus, Oulun yliopiston Thule instituutti ja Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus ovat kehittäneet ENVIMAT-mallin, jolla voidaan arvioida Suomen kansantalouden globaaleja ympäristövaikutuksia.

”Vain mielikuvitus on rajana sille, miten mallia voidaan käyttää. Voimme esimerkiksi määrittää, miten muutoksen jonkun tuoteryhmän kysynnässä näkyvät sen ympäristövaikutuksessa”, Seppälä sanoo.

Juttua on päivitetty klo 13.33.

ilmastonmuutos  luonnonvarat 
Viite