Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Kemijoki Oy

Petäjäskoskesta ilmasta.
padottu kemijoki. Valtio ostaa sähköä muun muassa Petäjäskoskesta.Kemijoki Oy

padottu kemijoki. Valtio ostaa sähköä muun muassa Petäjäskoskesta.

Valtio ostaa sähkönsä kaloille tuhoisista voimaloista – ei yhtään kalatietä

12.12.2013 11.53

Juha Honkonen

Suomen valtio ostaa sähkönsä vesivoimaloista, joissa ei ole yhtään kalatietä. Voimaloita on 14, joista yhdeksän on vaelluskaloille tärkeässä Kemijoessa.

Hallitus päätti muutama vuosi sitten hankkia valtion käyttämän sähkön keskitetysti, kun aiemmin sillä oli peräti 193 ostajaa. Hankintaa säätelee 2009 tehty sähkönhankintastrategia. Sen tavoitteena on taloudellisesti ja ympäristön kannalta kestävä toiminta.

Kaikki valtion ostama sähkö on uusiutuvaa vesivoimaa, mutta kalatiet loistavat poissaolollaan. Se sotii kansallista kalatiestrategiaa vastaan. Strategian tavoitteena on uhanalaisten ja vaarantuneiden vaelluskalakantojen elinvoimaisuuden vahvistaminen.

”Oikea käsi tekee kalatiestrategian ja vasen käsi sen toteuttamisesta entistä kannattamattomampaa. Tämä on ihan älytöntä”, Suomen luonnonsuojeluliiton ekoenergiavastaava Riku Eskelinen sanoo.

Hänen mielestään sähkönhankintastrategia jättää sähkön kilpailutuksen liian avoimeksi. 44-sivuisessa strategiassa ei edes mainita sanaa kalatie.

”Nyt mukana ei ole riittävästi poliittista ohjausta. Valtio on niin suuri sähkön hankkija, että sillä olisi strategiassa loistava mahdollisuus vaikuttaa siihen, kuinka ympäristöystävällisesti sähköä Suomessa tuotetaan.”

Kun sähkönhankintastrategiaa tehtiin, voimaloiden ympäristökriteerit nousivat valtiovarainministeriön budjettisihteerin Hannu Koivurinnan mukaan keskusteluissa esiin. Esimerkiksi tiettyjen ympäristömerkkien kirjaaminen strategiaan tyssäsi kuitenkin hankintalain tulkintaan.

”Nähtiin, että koska sähkö pitää kilpailuttaa kansainvälisesti, mitään tiettyä merkkiä ei voi pitää kriteerinä”, Koivurinta sanoo.

Valtio ostaa sähkönsä täysin omistamansa Hansel-yhtiön välityksellä. Sieltä kerrotaan, että kilpailuttaessa otetaan huomioon suositus, että sähköstä vähintään 30 prosenttia olisi ympäristöystävällistä.

Riittää, että sähkö on EU-direktiivien mukaan kilpailutettua ja GO-alkuperämerkittyä. Se takaa, että sähkö on uusiutuvaa vesivoimaa, mutta kalateitä ei sekään edellytä.

”Kriteereinämme ovat läpinäkyvyys ja markkinaehtoisuus. Valtiolla on muita keinoja tukea kalateiden rakentamista”, Hanselin toimialapäällikkö Pasi Kuokkanen kertoo.

Hän muistuttaa, että sähkön hankinta tehdään nykyisin kantaverkosta. Suorat, kohdennetut ostotkin tosin olisivat mahdollisia.

Tänä vuonna valtio on ostanut sähköä 360 000 megawattituntia. Vuoden 2014 kilpailutusta ei ole vielä tehty.

kalastus 




Viite