Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Vanhat voimalat toimivat riskirajoilla

21.6.2012 13.33

Hanna Eriksson

Sosnovyi Borin vanhojen ydinvoimaloiden sydämen grafiitti on laajentunut ja säröillyt. Silti Venäjä haluaa pitää kaksi vanhinta ydinvoimalaa käynnissä vuosiin 2018 ja 2020 asti. Vanhojen voimaloiden käyttöikää pidennettiin kymmenisen vuotta sitten 15 vuodella, kun niiden alkuperäinen käyttöikä umpeutui.

”Uusimman arvion perusteella nämä uudet ajat ovat aivan ylärajoilla. Jo nyt grafiitissa on säröjä, jotka estävät reaktorin käytön yhtään pidempään. Vanhinta reaktoria ei voi enää käyttää täydellä teholla. On tarkasti harkittava, voiko vanhempaa reaktoria käyttää 2018 asti”, nimettömänä pysyttelevä suomalainen asiantuntija toteaa Vihreälle Langalle.

Voimalan kakkosyksikkö on vain kaksi vuotta ensimmäistä nuorempi, ja siinä alkaa olla samoja ongelmia.

Nyt vanhemmassa eli ykkösreaktorissa on käynnissä huoltoseisokki, joka kestää heinäkuun alkuun. Sen jälkeen Venäjän on määrä päättää reaktorin jatkosta.

Voimalaa on jo tämän vuoden ajan käytetty pienemmällä teholla, koska reaktorin ydin ei kestä normaalitehoa.

Venäjä haluaisi jatkaa vanhojen voimaloiden käyttöä siihen asti, kun Sosnovyi Boriin rakenteilla olevat uudet voimalat saadaan käyttöön. Uusimman tiedon mukaan ykkösreaktori on myöhässä ja valmistuu 2015.

Tässä tapauksessa voimalan on syytäkin myöhästyä, sillä rakentamisessa on ollut useita ongelmia. Viime kesänä muun muassa laitoksen suojarakennuksen betoniraudoitus romahti.

ydinvoima 
Viite