Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Varhaiset hiirenkorvat eivät johtuneetkaan ilmastonmuutoksesta?

21.3.2013 8.36

Lasse Leipola

2000-luvun alussa havaittu koivun hiirenkorvalle tulon aikaistuminen Lapissa ei välttämättä johtunutkaan ilmastonmuutoksesta, sillä trendi on nyt kadonnut, kertoo Helsingin yliopisto.

Helsingin yliopiston Kilpisjärven biologisella asemalla ja Metsäntutkimuslaitoksen Kolarin toimipisteessä on digitoitu vanhoja ekologisia aikasarjoja, jotka osoittavat, että lyhyeen aikajaksoon tai ennakko-oletukseen keskittymällä voidaan tehdä virheellisiä päätelmiä.

”1920-luvulla uutisoitiin ilmaston kylmenemisestä, 1930- ja 1940-luvuilla ilmaston lämpenemisestä ja 1970-luvun lopulle asti jälleen ilmaston kylmenemisestä. Valitettavasti pisimmät ekologiset, merijää- ja muut pohjoista luontoa koskevat säännölliset seurantatutkimukset käynnistyivät vasta 1970-luvun lopulla, ja sattumalta samaan aikaan alkoi viimeisin lämpöjakso”, Kilpisjärven biologisen aseman johtaja Antero Järvinen sanoo Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Koivun hiirenkorvalle tulon seuranta alkoi vasta vuonna 1997.

”Ensimmäisen kymmenen vuoden aikana lehtien puhkeaminen aikaistui, ja sitä pidettiin merkkinä ilmastonmuutoksesta. Tämä niin sanottu trendi kuitenkin hävisi kokonaan vuoteen 2012 mennessä. Toisin kuin aikaistumista, tätä iloista tosiasiaa eli luonnon palautumista ennalleen ei kuitenkaan uutisoitu”, Järvinen sanoo.

Hänen mukaansa myös monien Lapin pesimälintujen kantojen heikkeneminen on saatettu virheellisesti laittaa ilmastonmuutoksen piikkiin.

”Esimerkiksi Mallan luonnonpuiston alueella kyse on parikymmentä vuotta jatkuneesta laittomasta porolaidunnuksesta, joka hävittää luonnon monimuotoisuutta ja siten lintujen elinmahdollisuuksia”, Järvinen sanoo.

Ilmastotieto-sivusto kertoi alkuviikosta, että ilmastonmuutokseen liitetty arktisen merijään väheneminen on saattanut vaikuttaa siihen, että pohjoisten manneralueiden talvista on tullut kylmempiä ja lumisempia. Environmental Research Lettersissä julkaistun tutkimuksen mukaan talvisella merijäällä on yhteys ilmanpaineeseen myös manneralueilla.

ilmastonmuutto 




Viite