Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / steveleenow (CC-BY-NC-ND)

Risteilyllä Tallinnassa.
Turismia. Risteilyalukset kuljettavat Itämerelle matkustajia muun muassa Tallinnaan. Flickr / steveleenow (CC-BY-NC-ND)

Turismia. Risteilyalukset kuljettavat Itämerelle matkustajia muun muassa Tallinnaan.

Varustamot lopettavat jätteen dumppaamisen Itämereen

19.5.2009 11.26

Lasse Leipola

Risteilyalukset lopettavat jätevesien laskemisen Itämereen, päätti eurooppalaisia risteilyvarustamoja edustava European Cruise Council, eli ECC. Tänään tiistaina tehdyn päätöksen mukaan ECC:n alukset jättävät jätevetensä jatkossa satamiin.

WWF:n meriohjelman päällikkö Anita Mäkinen sanoo, että päätös on askel oikeaan suuntaan.

”Olemme iloisia, että varustamot ovat tunnistaneet ongelman ja sitoutuvat jättämään jätevetensä satamiin. ECC:n varustamot omistavat useimmat Itämerellä vierailevista jättiristeilijöistä”, Mäkinen sanoo.

WWF kutsuu ECC:n alaiset varustamot mukaan painostamaan Itämeren satamakaupunkeja mukaan.

”Mielestämme vastaanottoasemien rakentaminen on jokaisen risteilyaluksia vastaanottavan valtion ja kaupungin velvollisuus”, Mäkinen sanoo.

Itämerellä kulkee vuosittain yli 300 risteilijää. Näiden tuottamat jätevedet sisältävät noin 113 tonnia typpeä ja 38 tonnia fosforia, jotka ovat molemmat merta rehevöittäviä ravinteita. Rehevöitymistä pidetään Itämeren suurimpana uhkana.

”Tuntuu hyvältä olla suomalainen ja helsinkiläinen, sillä ECC mainitsee erityisesti Helsingin mallisatamaksi, missä risteilijöiden jätevesien vastaanotto on hoidettu hyvin”, Mäkinen sanoo.

luonnonsuojelu 




Viite