Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Flickr / djbones (CC-BY-NC-ND)

Tätä tiedossa? Kapitalismikriittinen liikehdintä roihahti mellakoiksi kymmenen vuotta sitten Seattlen WTO-kokouksessa. Flickr / djbones (CC-BY-NC-ND)

Tätä tiedossa? Kapitalismikriittinen liikehdintä roihahti mellakoiksi kymmenen vuotta sitten Seattlen WTO-kokouksessa.

Vasemmistonuoret kyyditsevät Köpiksen "kyttäkokoukseen"

12.8.2009 9.07

Lasse Leipola

Joulukuussa järjestettävä Kööpenhaminan COP15-ilmastokokous kerää paikalle suuren joukon kansalaisjärjestöjä ja mielenosoittajia.

”Sinänsä COP15 on hyvä nimi, koska se on aikamoinen kyttäkokous. Suuri ihmismäärä lisää varmasti levottomuutta ja tapahtumassa tullaan näkemään toimintaa laidasta laitaan”, sanoo Vasemmistonuorten KÖP15-ilmastokampanjan koordinaattori Minna Sumelius.

Järjestön mielenosoitusmatkalle on ilmoittautunut noin 40 lähtijää. Sumelius uskoo, että ilmoittautumisia tulee lisää, kunhan hinta lyödään lukkoon.

”Lopullinen määrä on varmaan 80–100 henkeä, mikä tarkoittaa kolmea tai neljää bussia."

Sumeliuksen mukaan myös järjestöt voivat varata myös itselleen kiintiöitä busseista ja majoituksia heidän kauttaan. Muutenkin kaikki halukkaat ovat tervetulleita.

”Emme kysele ihmisiltä, mitä he lähtevät Kööpenhaminaan tekemään, mutta kehotan kaikkia miettimään etukäteen, mikä on itselle sopiva tapa osallistua mielenilmauksiin”, Sumelius sanoo.

Valmistelut jatkuvat pitkin syksyä ja Vasemmistonuoret järjestää ainakin Helsingissä ilmastokoulutusta, jossa pureudutaan ilmastopolitiikkaan ja YK:n sopimusjärjestelmään.

”Tämä on tärkeä vuosi, jolloin yhtään liioittelematta päätetään meidän kaikkien tulevaisuudesta, joten ihmisten on tärkeää tietää, miten päätös poliittisesti syntyy”, Sumelius sanoo.

Kampanjan kritiikki kohdistuu erityisesti kapitalistiseen päästökauppaan, jossa päästöt määritellään talouden ehdoilla.

”Tekniset keinot on olemassa, joten on päästävä päästökeinottelusta ongelmien todelliseen ratkaisemiseen”, Sumelius sanoo.

KÖP15-kampanja näyttäytyy myös 5. syyskuuta Helsingissä järjestettävässä Ihmistulva-tapahtumassa. KÖP15-kampanjan matkalle Kööpenhaminaan voi ilmoittautua lokakuun loppuun saakka. Juttua on päivitetty 13.8. klo 8.18.

ilmastoneuvottelut  aktivismi 
Viite