Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Mikael Ahlfors

Lapsi.
Kuka maksaa? Naisvaltaiset alat haluavat tasoitusta perhevapaiden kustannuksiin.Mikael Ahlfors

Kuka maksaa? Naisvaltaiset alat haluavat tasoitusta perhevapaiden kustannuksiin.

Vauvavapaiden kulut halutaan jakaa tasaisemmin

28.10.2010 14.53

Jenni Leukumaavaara

Entisen pääministerin Matti Vanhasen toiveista ainakin yksi on toteutunut: Suomeen pukkaa vauvoja ennätystahtia. Vauva on kuitenkin myös kymppitonnin menoerä, kun asiaa katsoo työnantajan kannalta. Lasku lankeaa yhä suurimmaksi osaksi naisvaltaisten alojen maksettavaksi.

Hallituksen asettama vanhempainvapaatyöryhmä yrittää vuoden loppuun mennessä keksiä, miten kustannuksia voitaisiin käytännössä jakaa.

Työryhmää johtaa lapsiasiavaltuutettu Maria Kaisa Aula, ja ryhmässä ovat edustettuina muun muassa kaikki työmarkkinoiden keskusjärjestöt, Suomen Yrittäjät, Kela, ministeriöt sekä yhdistyksiä.

Maksumiehiä ei ole jonoksi asti.

”On niin helppo heittää kaikenlaisia malleja ja sitten sanoa, ettei ole meidän tehtävämme miettiä kustannuksia”, sanoo työryhmässä mukana oleva Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n asiantuntija Anu Sajavaara.

”Esimerkiksi 6+6+6-mallissa puhumme 700 miljoonasta eurosta vuodessa. Työnantajien mielestä vastuu on valtiolla, joka taas sanoo ettei rahaa ole. Mistä se raha otetaan? Vanhustenhuollosta, kulttuurista vai koulutuksesta?” Sajavaara kysyy.

Kolmen kuutosen malli tarkoittaa, että sekä isälle että äidille korvamerkitään oma kuuden kuukauden jaksonsa olla lapsen kanssa kotona, ja kolmannesta jaksosta vanhemmat päättävät itse. Islannissa vastaava malli on lisännyt isien perhevapaita huomattavasti ja jakanut kustannuksia tasaisemmin.

Viime viikolla julkistetussa hallituksen tasa-arvoselonteossa ehdotetaan yhteistä perhevapaavakuutusta, jonka varat koottaisiin työnantajilta, työntekijöiltä ja valtiolta. Nopeaa edistystä ei ole kuitenkaan luvassa.

”Hallituksessa ja eduskunnassa on ollut ennätysmäärä naisia, ja mitä me onnistumme asialle tekemään? Isälle kaksi viikkoa lisää isyysvapaata. Sitten asia haudataan työryhmään niin, että sille ei ehditä tällä hallituskaudella tehdä hölkäsenpöläystä”, kansanedustaja Heli Järvinen (vihr) puuskahtaa.

työelämä  lapset 




Viite