Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

Esa Tuominen ja Iiro Törmä

Vihreä Lanka 20/13.
tulossa. Sini Saarelan haastattelu julkaistaan perjantaina ilmestyvässä Vihreässä Langassa.Esa Tuominen ja Iiro Törmä

tulossa. Sini Saarelan haastattelu julkaistaan perjantaina ilmestyvässä Vihreässä Langassa.

Venäjällä vireillä lakimuutos huliganismista syytettyjen vapauttamiseksi – koskee myös Sini Saarelaa

10.12.2013 14.03

Esa Tuominen

Sini Saarela ja muut Greanpeace-aktivistit saattavat saada armahduksen ennen kuin heitä edes tuomitaan venäläisessä oikeudessa. Presidentti Vladimir Putin on jättänyt parlamentin alahuoneelle eli duumalle lakiehdotuksen yleisestä armahduksesta Venäjän perustuslain 20-vuotisjuhlan kunniaksi.

Monen muun rikosnimikkeen ohella armahdus käsittäisi myös huliganismista tuomitut tai siitä syytetyt. Greenpeace-aktivisteja syytetään huliganismista, josta voi saada jopa usean vuoden vankilatuomion. Kansainvälistä kuuluisuutta saaneen performanssiryhmän Pussy Riotin jäsenet tuomittiin niin ikään huliganismista, joten suunniteltu armahdus koskenee myös heitä.

Venäjän poliittisissa piireissä armahdushankkeella on laaja kannatus. Duuman johtavat poliitikot ovat lupailleet, että lakiehdotuksen käsittely sujuu parlamentissa sutjakasti. Laki saatetaan hyväksyä lopullisesti vielä ennen vuodenvaihdetta.

Greenpeacen aktivistien asianajajat ovat jättäneet Venäjän oikeuslaitokselle myös anomuksen siitä, että aktivistit päästettäisiin lähtemään kotimaihinsa odottamaan oikeudenkäynnin alkua.

MTV kertoi tänään tiistaina, että armahdus ei koskisi miljardööri Mihail Hodorkovskia tai oppositioaktivisti Aleksei Nalvalnya.

Ilta-Sanomien mukaan Greenpeace-aktivistien kohdalla ongelmaksi saattaa muodostua se, ettei heitä välttämättä voida armahtaa, koska heitä ei ole vielä tuomittu vaan tutkinta on yhä kesken.

Juttuun lisätty Ilta-Sanomien lisätiedot kello 15.05.

aktivismi  Venäjä 
Viite