Vihreän Langan logoVihreän Langan logo

Tämän sivuston päivittäminen on lopetettu 20.12.2019

SXC

Sähkötolppa sinistä taivasta vasten.
Energia ja ilmasto. Parlamentti ratkaisee ilmastopaketin kohtalon keskiviikkona. SXC

Energia ja ilmasto. Parlamentti ratkaisee ilmastopaketin kohtalon keskiviikkona.

Vesitetty EU:n ilmastopaketti siirtyy parlamentin ratkaistavaksi

15.12.2008 9.19

Taina Tervonen

Energiavaltaisista aloista 96 prosenttia voisi saada päästöoikeutensa edelleen ilmaiseksi, jos europarlamentti hyväksyy EU:n jäsenmaiden valtiomiesten viime perjantaina neuvotteleman ilmastopaketin.

Europarlamentti äänestää asiasta täysistunnossaan ylihuomenna keskiviikkona. Ympäristöjärjestöt kehottavat euroedustajia äänestämään huonon paketin nurin. Nähtäväksi jää kuinka moni ensi kevään vaaleissa ehdolle asettuvista parlamentaarikoista tohtii torpedoida neuvoston nätin lahjan teollisuudelle.

Jos parlamentti hylkää paketin, se siirtyy toiseen käsittelyyn ja todennäköisesti ensi kevään eurovaalien yli. Puheenjohtajamaa Ranska on tosin ilmoittanut olevansa valmis järjestämään ylimääräisen huippukokouksen 27.12., jos parlamentti hylkää paketin.

Kivihiilestä riippuvaisissa maissa energiasektori voisi ehdotuksen mukaan saada 70 prosenttia päästöluvistaan niin ikään ilmaiseksi. Kuusikymmentä prosenttia päästövähennyksistä voitaisiin toteuttaa kolmansissa maissa.

Pitkän kädenväännön lopputulos jätti kitkerän maun ympäristöjärjestöille.

”Tänään on musta päivä ilmastolle”, luonnehtivat Greenpeace, WWF, Friends of the Earth Europe, Oxfam ja Climate Action Network Europe yhteisessä tiedotteessaan.

Nyt neuvotellut poikkeukset asettavat tavoitteen päästöjen vähentämisestä 20 prosentilla vuoteen 2020 täysin kyseenalaiseksi, sanovat järjestöt. Niiden mukaan nykyinen esitys nostaisi Euroopan lämpötilaa neljällä asteella – eikä kahdelle asteella niin kuin on tarkoitus.

Neuvoston lopputulos herätti kritiikkiä myös europarlamentissa. Vastuunjakodirektiivin raportoijan, euroedustaja Satu Hassin (vihr) mukaan paketti on esimerkki taitavasta viherpesusta.

”EU ei näyttänyt maailmalle esimerkkiä johtajuudesta, vaan siitä, miten sisu menee kaulaan”, Hassi sanoo.

Vihreän ryhmän puheenjohtajat Daniel Cohn-Bendit ja Monica Frassoni luonnehtivat lopputulosta kangastukseksi.

Konservatiiviryhmän puheenjohtaja Graham Watson (EPP-ED) totesi, että paketti olisi voinut olla kunnianhimoisempi, mutta pitää Euroopan lipun korkealla ensi joulukuussa järjestettävässä Kööpenhaminan ilmastokonferenssissa.

Watsonin ryhmätoveri, vaikeasta päästöhuutokauppadirektiivistä vastaava euroedustaja Avril Doyle (EPP-ED) kuitenkin muistutti, ettei lopullista sopimusta synny ilman parlamentin siunausta.

ilmastoneuvottelut 
Viite